Sushi Maakt je Dik

Eten door Vrouwen redactie

Volgens dietist Rachel Beller is sushi een van de voedingsmiddelen die je moet vermijden als je gezond eet en/of gewicht wilt verliezen. Een enkele rol sushi kan tussen de 290 en 350 calorieën bevatten - net zoveel als twee boterhammen met kaas. Dat is ongetwijfeld meer dan je dacht!

Mayonaise

Veel sushi chefs voegen daarnaast mayonaise toe aan sushi, zeker bij publiekslievelingen zoals de California roll. Als je bedenkt hoeveel sushi rolls je eet per maaltijd kom je dus al snel uit boven de 1.000 calorieën. Dat is net zoveel als een Big Mac menu met een mediumgrote portie frietjes.

big mac

Suiker

Dacht je dat sushi alleen bestond uit rijst, vis en zeewier? Mispoes. Zoals we al noemden wordt er vaak mayonaise toegevoegd, maar ook de rijst is minder gezond dan je denkt. Sushirijst wordt op smaak gebracht met een mengsel van o.a. azijn en suiker. Een traditioneel recept gaat uit van ongeveer 3 eetlepels suiker voor 500 gram rijst, maar ga ervan dat restaurants daar veel meer van maken in verband met een langere houdbaarheid.

sushi


Zout

Daarnaast is de essentiële smaakmaker die hoort bij sushi, sojasaus, ook niet bijster goed voor je. Hallo overmatige zoutinname! Zout zelf maakt je niet zozeer dik, maar is wel slecht voor onder meer je bloeddruk. Sojasaus bevat 3 gram zout per theelepel. Je eet makkelijk het dubbele of driedubbele daarvan bij een sushimaaltijd, terwijl het maximum dat je dagelijkse binnen zou moeten krijgen vastgesteld is op 6 gram.


Bedenk wel dat we het hier hebben over de Westerse versie van sushi. Als je zelf sushi maakt en minder suiker en geen mayonaise of overdadig veel cream cheese gebruikt, krijg je sushi die dichter bij het Japanse origineel ligt. Dat is een stuk gezonder. Ook kun je kiezen voor sojasaus met minder zout, of gewoon veel minder sojasaus gebruiken.

We zijn nog niet van plan onze sushiverslaving op te geven...

sushi

Afbeeldingen: bron, bron