Er bestaat wijntaart en zo maak je het

Eten door Vrouwen redactie

Binnenkort jarig? En wil je uitpakken met een heerlijke taart? Dan is deze wijntaart het proberen waard. Een heerlijke (zware) taart die gemaakt wordt met Rieslingwijn, een bekende witte wijn uit Duitsland. De rieslingdruif wordt in Duitsland ook wel de koning der druiven genoemd. Gegarandeerd succes dus.

Benodigdheden

Voor het deeg:
- 150 gram bloem
- 1 eierdooier
- 75 gram boter (in stukjes)
- 2 eetlepels melk
- 20 gram cacaopoeder
- 75 gram suiker
- 75 gemalen amandelen

Voor de crème:
- 4 eierdooiers
- 8 blaadjes gelatine
- 160 gram suiker
- 4,5 dl rieslingwijn
- sap en rasp van één onbespoten citroen
- sap van één sinaasappel
- 250 ml slagroom

Bereiding
1. Zeef de bloem met het cacaopoeder in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en doe hierin de eidooier en de melk. Voeg hier ook de amandelpoeder, suiker en de stukjes boter aan toe. Meng dit goed.
2. Snijd met twee messen alles tot grove kruimels en kneed dan verder. Het handigst is om dat met de hand te doen. Kneed tot het een soepel deeg is. 3. Maak een bal van het deeg en bekleed deze bal met folie. Laat een uur in de koelkast rusten.
4. Verwarm je de oven voor op 200 graden.
5. Verdeel het deeg in twee stukken en rol die stukken uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol tot je de diameter van de taartring (ongeveer 22 cm) bereikt hebt, en het deeg een dikte van vier millimeter heeft.
6. Druk de taartring in het deeg en verwijder het overtollige deeg.
7. Leg de plak op een bakblik en prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
8. Maak met een mes de verdeling van de taartpunten.
9. Bak het de bodem in 12 minuten af. Als je bakblik te klein is, bak het dan in twee keer.
10. Doe dit ook met de andere helft van het deeg, zodat je een boven en onderzijde hebt.

11. We gaan verder met de crème. Week de gelatine in koud water.
12. Meng in een andere pan de eidooier met de suiker, de wijn, de rasp van de citroen en voeg hier ook het sap van de sinaasappel en citroen aan toe. Roer dit goed door elkaar.
13. Verwarm dit mengsel, maar laat het niet koken. Is het zo’n 80 a 90 graden? Haal dan de pan van het vuur.
14. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg deze ook toe aan het wijnmengsel.
15. Klop nu in een kom de slagroom stijf en voeg ook deze toe aan het wijnmengsel als dit mengsel begint te geleren. Roer goed.
16. Bekleed een blik met folie en leg hier de taartbodem op.
17. Haal de folie door de taartring en plaats deze op het blik.
18. Giet het wijnmengsel op de taartbodem en laat het geheel opstijven in de koelkast.
19. Is het genoeg opgestijfd? Dan kun je de taartpunten er bovenop leggen en dan ben je klaar.

Bron, bron