Beauty / Lichaam
Lichaam

4 x Waarom jij ’s nachts wakker wordt om te plassen

Hoe vervelend is het wanneer jij midden in de nacht wakker wordt met een blaas die op knappen staat? Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Hoog tijd voor een oplossing voor deze vervelende nachtelijke plaspauzes.Nocturia
Ja, er bestaat een intelligente naam voor het plasprobleem: nocturia en het komt veel voor. Volgens een Amerikaans onderzoek komt 44% van de vrouwen ’s nachts uit bed voor een plasje. Iets minder dan 20% heeft zelfs twee keer per nacht een plasmoment. Het onderzoek is gehouden onder vrouwen tussen de twintig en veertig jaar. Kleine bedplassertjes zijn dus niet meegerekend.  

Veel voorkomend 
"Omdat iets vaak voorkomt, wil dat nog niet zeggen dat het normaal is", vertelt Lauren Streicher, professor gynaecologie en vroedkunde uit Chicago aan Womens Health. Ze legt uit dat nachtplassen niet alleen supervervelend is, maar er ook voor kan zorgen dat je de volgende dag minder energie hebt en je je slechter kunt concentreren. Dit kan op de lange termijn zelfs je gezondheid in gevaar brengen volgens de dokter. Maar het kan ook een symptoom zijn van een ander probleem.

Blaas- of slaapprobleem? 
Om niet als Zombie Zelda door de straten te wandelen kun je proberen te achterhalen of je een blaas- of een slaapprobleem hebt. Volgens dokter Streicher hebben we een slaapcyclus die ervoor zorgt dat we niet hoeven te plassen als we slapen. Maar mocht je van jezelf al onrustig slapen, wakker worden en denken: laat ik maar gaan plassen, heb je misschien eerder een slaapprobleem.

Mocht je toch wakker worden omdat je lichaam van plan is je bed onderwater te zetten, dan kan het zijn dat je te veel drinkt. Met name alcohol en cafeïne zijn dan de boosdoeners. Om dit probleem te lijf te gaan kun je het beste na de middag geen koffie meer drinken en na zes uur ’s avonds niet meer veel drinken.

Ergere ziektes
Blijf je toch één à twee keer in de nacht slaapdronken je bed uitstrompelen voor een plasje, is het slim om even naar de dokter te gaan. Het kan namelijk de oorzaak zijn voor een dieperliggend probleem, zoals hart- en vaatziekten, een verzakte baarmoeder of een ontstoken blaas.

Lees ook: Tips om zen wakker te worden