Van deze soa's had je nog nooit gehoord

Intiem door Chiara

Met de meeste geslachtsziektes zoals chlamydia, gonnoroe en herpes zijn we wel bekend. En om deze vervelende geslachtsziektes te voorkomen, zijn rubbertjes méér dan welkom. Maar omdat er nooit genoeg benadrukt kan worden waarom veilige seks zo belangrijk is, geven wij je nog wat extra redenenen om altijd aan je gezondheid te denken. Deze minder bekende soa’s ken jij vast nog niet. En wil je niet leren kennen ook. Voorkomen is beter dan genezen!

Trichomonas
Deze nare geslachtsziekte wordt veroorzaakt door een eencellig diertje die overgedragen kan worden tijdens de seks, maar ook door je af te drogen met dezelfde handdoek als de drager van het diertje. Onschuldig is deze parasiet niet… Het laat namelijk dikke afscheiding achter met een onprettige geur. Maar naast een met yoghurt besmeurde onderbroek loop je ook nog eens met jeukende en branderige schaamlippen rond. Te lang wachten met een doktersbezoek kan ervoor zorgen dat je onvruchtbaar raakt. Een antibioticakuur en een zalfje voor je partner zorgen dat de parasiet verdwijnt.

Mycoplasma Genitalum
Deze soa wordt veroorzaakt door een bacterie en veroorzaakt vervelende infecties. Zo kunnen je plasbuis en eileiders ontstoken raken. De nare kwaaltjes die deze soa met zich meebrengt zijn afscheiding, pijn bij het plassen en een blaasontsteking. Behandel je deze infectie niet met antibiotica, dan loop je risico op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en pijntjes in je bekkengebied.

Lymphogranuloma venereum
LGV is een chronische infectie van het lymfestelsel en wordt veroorzaakt door dezelfde bacterie die verantwoordelijk is voor chlamydia. Deze infectie is over komen waaien vanuit Zuid-en Centraal-Amerika en komt voornamelijk voor bij homoseksuele mannen. Dit omdat de risico op besmetting het grootst is tijdens seks via de achterdeur. Binnen drie weken verschijnt er een klein blaasje op de geslachtsdelen, aars, keel of mond. Als er geen antibiotica bij aan te pas komt kunnen er koorts, diarree, bloed of pus in de stoelgang en zelfs ernstige infecties aan de darmen optreden.

Ulcus molle
Ulcus molle of chancroïd is een soa die vooral in tropische oorden voorkomt. De bacterie veroorzaakt een pijnlijke zweer tussen je benen en is een risicofactor voor daadwerkelijke besmetting met HIV. Een prikje met antibioticum voorkomt abcessen vol pus in de lymfeklieren van je liezen.

Granuloma inguinale
Deze echte importsoa kan samengaan met andere soa’s waaronder HIV en komt het meest voor in tropische gebieden. Ook deze soa zorgt voor zweren op en rond je flamoes. Het enige voordeel is dat deze zweren pijnloos zijn. Wel moet je de zweren behandelen met antibiotica om uitbreidingen van de zweren en chronisch letsel te voorkomen.