5 minder bekende, maar ook gave series

Media door Fleur
Het is een van de lievelingsactiviteiten van onZe redactie: series kijken. Welke dan? Toppers als Dexter en Grey’s Anatomy, maar ook minder bekende series, die zeker niet minder leuk zijn. Wij delen ze daarom graag met je!
 

Dicte 
De Deense Dicte Svendsen (Iben Hjelje) is 40, gescheiden en is met haar dochter Rose teruggekeerd naar haar geboortestad, waar ze als misdaadjournalist aan de slag gaat. Net als het plaatselijke rechercheteam zit Dicte daardoor boven op allerlei moordzaken, al doet ze wel meer dan erover schrijven. Ze bemoeit zich namelijk ook altijd met het oplossen van de zaken, wat rechercheur Wagner (Lars Brygmann) buitengewoon irriteert. Daarnaast kampt Dicte nog met een ex die haar niet graag loslaat, haar ouders die haar verstoten hebben en wat kwellende geheimen. Het resultaat? Een zeer bewogen, boeiende serie.  
 
Waarom kijken? Dat Dicte zich met alle moordzaken bemoeit, ergert niet alleen de recherche, maar ook de daders, die niet schromen zich dan ook maar met Dicte te bemoeien. Hierbij gaan ze niet altijd even zachtaardig te werk… Spannend!
 

Orphan Black
Sarah Manning (Tatiana Maslany) is een Britse oplichter en heeft haar dochter daardoor al een jaar niet kunnen zien. Nadat ze op een treinstation naar de pleegmoeder van haar kind heeft gebeld, ziet ze een verdrietige vrouw die zich uitkleedt. Ze loopt op de vrouw af om te zien wat er aan de hand is. De vrouw, die sprekend op Sarah lijkt, springt vervolgens voor een trein. Sarah neemt haar geld en identiteit mee en besluit zich als de vrouw voor te doen. Op die manier wil ze met haar dochtertje een nieuw leven beginnen. Wat ze dan nog niet weet, is dat ze terechtkomt in een wereld waarin nog meer vrouwen exact op haar lijken en waarin ze moet vechten voor haar leven...
 
Waarom kijken? Sarah en haar klonen zijn hun leven geen moment veilig en worden op de hielen gezeten door mensen die meer macht hebben dan goed voor ze is. Gegarandeerd nagelbijten! 
 

Haven
Door haar baas wordt FBI-agent Audrey Parker (Emily Rose) naar het stadje Haven in Main gestuurd voor een moordzaak. Daar maakt ze allemaal bovennatuurlijke verschijnselen, door de bewoners troubles genoemd, mee. Maar wat zit er precies achter die verschijnselen? Samen met smeris Nathan Wuornos (Lucas Bryant) en smokkelaar Duke Crocker (Eric Balfour) probeert ze de geheimen achter de bizarre gebeurtenissen in Haven te ontrafelen. 
 
Waarom kijken?
Levensgevaarlijke wervelwinden, wegen die uit elkaar splijten als je erop rijdt, mensen die het weer kunnen beïnvloeden: never a dull moment in Haven! Daarnaast wordt de serie nog boeiender doordat Audrey ook een persoonlijk mysterie moet oplossen…
 

Twin Peaks
Twin Peaks, een stadje in de Amerikaanse Washington, wordt opgeschrikt door de verdwijning van scholiere Laura Palmer (Sheryl Lee). Ze blijkt vermoord, waardoor special agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) er een nieuwe zaak bij heeft. Tijdens zijn zoektocht naar de dader komt hij de meest vreemde mensen tegen en raakt hij in bizarre situaties verzeild. Waar je aan moet denken? Reuzen met geheime boodschappen, gespleten persoonlijkheden en doodenge clubs.
 
Waarom kijken? Een whodunnit die blijft hangen, zelfs zo dat het een klassieker is geworden.


Barslet
In het dorpje Barslet gebeuren vreemde dingen. Heel vreemde dingen. Een kleuter voorspelt de toekomst, het regent vissen, huizen vliegen in brand… Dat werk. De bewoners van het dorp hebben daarnaast ieder hun geheimen, die verband houden met de mysterieuze gebeurtenissen. Klinkt niet als een plek waar je voor je lol naartoe gaat. Wat is er in vredesnaam aan de hand? 

Waarom kijken? Deze serie bevat, met zeven verschillende verhalen en dus perspectieven van de bewoners, veel afwisseling en wordt dus niet snel saai. Daarnaast worden de personages met al hun problemen en emoties heel overtuigend neergezet. Op IMDb is de serie trouwens beoordeeld met een 7,7, wat hoog is voor tv-makelarij van Nederlandse bodem.

Ken jij nog series die niet heel bekend zijn?