Kijk en huiver: 6 spannende series op een rij

Media door Fleur
Zin in een avond nagelbijten? En een beetje klaar met Prison Break? Wij hebben nog wel een aantal series voor je. Van koelbloedige moorden tot politiemedewerkers die niet zijn wie ze lijken, je portie spanning vind je hier!

Misdaad, moord en figuren die je liever niet op straat tegenkomt. Dat zoek je in een spannende serie. Wij maken het je makkelijk: hieronder staan zes series die één of meer van die elementen bevatten. KijkZe!


Dexter (2006)

Dexter Morgan (Michael C. Hall) werkt bij de politie van Miami als bloedspatonderzoeker. Wanneer hij niet helpt moordzaken op te lossen, spendeert hij zijn tijd met zijn vriendin Rita (Julie Benz) of zijn zus Debra (Jennifer Carpenter). Tot dusver lijkt hij een normaal leven te leiden. Lijkt, ja, want Dexter heeft een dubbele agenda: naast liefhebbende partner, broer en collega is hij een seriemoordenaar - maar wel een goedaardige, om het nog wat ingewikkelder te maken. Niemand, behalve zijn overleden vader, weet daarvan. En dat levert, zeker in combinatie met zijn werk op de afdeling Moordzaken, vaak nogal benauwende situaties op.

Waarom kijken? Hoeveel seizoenen er ook zijn, de angst dat Dexter gesnapt wordt door zijn eigen collega’s blijft altijd en is tot in je tenen voelbaar. De spanning wordt nog eens extra verhoogd als blijkt dat Dexter soms niet de kat, maar de muis is…
 


Forbrydelsen ('Het Misdrijf', internationale titel: 'The Killing') (2007)

Rechercheur Sarah Lund (Sofie Gråbøl) is werkzaam op het politiebureau van Kopenhagen en maakt zich op voor haar laatste dag. Ze gaat namelijk verhuizen naar Zweden en zal bij de politie daar aan het werk gaan. Toch loopt alles totaal anders als zich vlak voor haar vertrek een nieuwe zaak aandient: er wordt een 19-jarig meisje, Nanna Birk Larsen genaamd, gevonden. Ze blijkt verkracht en vermoord. Met haar partner Jan Meyer (Søren Malling) dient Sarah de zaak op te lossen, waarbij ze er al snel achterkomen dat ze met een zeer berekenende, gevaarlijke dader te maken te hebben. Wie dat is? De sporen leiden naar Troels Hartmann (Lars Mikkelsen), die net in de running is burgermeester van Kopenhagen te worden...

Waarom kijken? Een vermoord meisje en een politicus als mogelijke verdachte: dat is al ingewikkeld, maar het wordt ingewikkelder. De mate waarin de twee rechercheurs in de ban van de moord zijn, is daarnaast beklemmend - er is niets anders meer dan dit donkere mysterie.


True Blood (2008)
Never a dull moment

in Bon Temps, Louisiana. Het kleine stadje lijkt, met een dorpskroeg, een politiebureau en mensen die ieder zo hun sores hebben, een doodgewone plaats. In werkelijkheid is het er een moeras voor eigenaardige wezens: onder andere vampieren veroveren er graag een plek. En dat zorgt voor een heftige strijd tussen de inwoners en de (vaak erg aantrekkelijke) bloedzuigers. Dat is in het bijzonder lastig voor de prachtige en gedachtelezende Sookie Stackhouse (Anna Paquin), die als mens als een blok valt voor vampier Bill (Stephen Moyer). Ook hij wil maar al te graag een flesje True Blood met haar drinken. Zij heeft namelijk iets dat iedere vampier wil hebben. Maar wat?

Waarom kijken? Er gebeurt altijd wat, maar je weet nooit wanneer. Of, erger nog: wat precies. Het ene moment sta je te tanken, het volgende moment ben je dood. Of iets dat je niet wilt zijn.


The Walking Dead (2010)
Picture this

: je wordt als politieman na een schietincident wakker in het ziekenhuis en… ziet niemand om je heen. Je probeert naar huis te bellen, maar niemand neemt op. Je gaat thuis langs, maar treft niemand aan. Straten, lanen, parken, gebouwen: alles lijkt uitgestorven. Tot je opeens een kudde kwijlende, halfrottende zombies achter je aan hebt en nergens veilig voor ze blijkt te zijn. Het overkomt sheriff Rick Grimes (Andrew Lincoln), die samen met een aantal overlevenden van een zombie-apocalypse de strijd tegen de bedreigende wezens aangaat. Maar wat doet het eigenlijk met je als je elke dag weer voor je leven moet vrezen?

Waarom kijken? Hoe zou jij je voelen als je niet zeker weet of je het einde van de dag haalt, omdat een bijna ondefinieerbaar menswezen het op je gemunt heeft? Precies: niet eh, heel erg op je gemak. En deze serie flikt het om dat gevoel je te laten bekruipen terwijl je gewoon op je tweezits zit.


Homeland (2011)

Jaren heb je als Amerikaanse soldaat gestreden in Irak en je bent niet meer teruggekeerd naar je vaderland. Thuis denken ze dan ook dat je dood bent, maar in werkelijkheid zit je ondergedoken. Als je gevonden wordt door een aantal Amerikaanse soldaten, is zowel bij jou als bij je familie de schok dan ook groot. Werkelijk iedereen is blij dat je weer op een vliegtuig naar huis wordt gezet en prijst je om wat je hebt gedaan voor het volk. Dat klinkt als een verhaal met een happy end, maar voor soldaat Nicholas Brody (Damian Lewis) is het eerder verwarrend. Geheimagent Carrie Mathison (Claire Danes), die zich bezighoudt met terrorismebestrijding, denkt wel te weten waarom: Brody is een terrorist geworden. Of toch niet?

Waarom kijken? Brody is wel een terrorist, Brody is toch niet een terrorist, Brody gaat wel een aanslag plegen, Brody gaat toch geen aanslag plegen. Of toch wel? Maar wanneer dan? En hoe dan?


Bron/Broen ('De Brug', internationale titel: 'The Bridge') (2011)

Precies midden op de Sontbrug tussen Zweden en Denemarken wordt een lijk gevonden. Een doormidden gezaagd lijk, welteverstaan. Omdat de ene helft zich bevindt in Denemarken en de andere in Zweden, moeten de politie van Kopenhagen en Malmö nauw samenwerken. En dat is voor de Deense Martin Rohde (Kim Bodnia) en Zweedse Saga Norén (Sofia Helin), die het onderzoek leiden, een hele opgave. Niet alleen zijn ze tegenpolen, ook vertoont Saga trekjes van asperger. Maar samen moeten ze het toch zien op te nemen tegen een moordenaar die verschillende motieven heeft om een gruwelijke moord als die van de Sontbrug te plegen.

Waarom kijken? Een doormidden gezaagd lichaam is al gruwelijk. Maar wat wil de moordenaar nog meer? En tegen welke prijzen?

Welke spannende series kijk jij?

Bron beeld: 1, 2, 3, 4, 5 en 6.