Witte wijn verhoogt de kans op kanker

Lichaam door Fadak

We waren enorm blij met het nieuws dat rode wijn de kans op hart- en vaatziekten verkleint en dat prosecco de bloedsomloop in je lichaam verbetert. Maar we hebben ook minder leuk wijnnieuws: witte wijn vergroot namelijk de kans op kanker.

Uit een onderzoek van de Brown University Warren Alpert Medical School is gebleken dat witte wijn de kans op huidkanker met 13% vergroot. Het experiment is onder 210.252 mensen uitgevoerd. Er werd gekeken naar het drinkgedrag, leefsituatie en de gezondheid van de deelnemers. Verder werd er gelet op hoe vaak mensen in de zon liggen en verbrand zijn. Uit het onderzoek werd geconcludeerd dat een borrel per dag de kans op melanoom, een vorm van kanker, met 14% vergroot.

Het risico werd zelfs met 73% verhoogd bij de deelnemers die meer dan twee drankjes per dag drinken. Volgens Eunyoung Cho, een van de onderzoekers, vergroot alcohol de kans op huidkanker doordat bepaalde stoffen, die normaliter je DNA beschermen, worden aangetast door alcohol.

Echter vergroot niet alleen witte wijn de kans op huidkanker, maar bijvoorbeeld ook bier. Wil je toch een wijntje drinken? Dan wordt geadviseerd om voor de rode variant te gaan.