Beauty / Lichaam
Lichaam

Oei: dit gebeurt er met je billen als je de hele dag zit

Zit jij een groot deel van de dag achter een bureau te werken en heb je het idee dat je achterwerk er niet bepaald mooier op wordt? Dan moeten we helaas verklappen dat dit geen vreemde hersenspinsels zijn. De hele dag achter een computer zitten brengt diverse gezondheidsrisico's met zich mee. Ben jij benieuwd wat er gebeurt met je billen na een hele dag zitten?

Inactieve bilspieren zorgen voor rugpijn
Je bilspieren hebben invloed op je heupen en je bekken. Zodra je geen gebruik maakt van je bilspieren, spannen je heupspieren zich aan en dit zorgt ervoor dat je een holle rug krijgt, wat ook weer kan zorgen voor pijn. 

Je billen gaan makkelijker hangen
Je bilspieren bepalen voor een groot deel de vorm van je achterwerk en doordat je veel zit, zijn ze weinig in beweging. Hierdoor kunnen ze wat minder strak worden, hangen ze makkelijker en veranderen ze van vorm.

Zwakke bilspieren zitten je work-out in de weg
Het vele zitten verzwakt de spieren van je kont. Hierdoor kunnen squats bijvoorbeeld een stuk zwaarder voor je aanvoelen, ondanks dat je er in het verleden veel tijd in hebt gestoken. 

Veroorzaakt teveel druk op je enkels en knieën
Doordat je te lang of verkeerd zit, worden je heupen al aangetast waardoor de druk zich op andere plekken gaat uitoefenen. Deze druk komt dan voornamelijk op je knieën en je enkels. Dit zijn kwetsbare lichaamsdelen, dus probeer dit te voorkomen!

Nu niet meteen gaan panieken: een fulltime kantoorbaan betekent niet per direct een teleurstellend achterwerk in je broek. Maar er is wel werk aan de winkel: het allerbelangrijkste is dat je je stoel zo instelt dat je heupen zich net een stukje boven je knieën bevinden en je je voeten plat op de grond kunt zetten. Je kunt je onderrug verlichten met bijvoorbeeld een kussen. En vooral: bewegen. Doe squats, fiets een rondje, ga hardlopen. En doe op kantoor ook regelmatig een loopronde! Je collega een mailtje sturen? Loop eens naar zijn of haar bureau, scheelt ook weer.