Eindelijk bewijs: onkambaar haar bestaat!

Haar door Fadak

Van goedkoop tot duur, het maakt niet uit hoeveel crèmepjes, serums of mouse je in je haar doet, het blijft ontembaar. Je hebt een toilettafel vol stylingsproducten staan, twee stijltangen, een föhn en zelfs een föhnborstel, maar voor jouw haar lijkt niks geschikt.

9 van de 10 keer wil je niet eens de moeite nemen om er wat leuks mee te doen. Eén stap naar buiten en het ziet er weer uit zoals op het er 's ochtends uitzag toen je opstond. Dus hey, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Hup, knot erin en gaan! Voor degene met haar dat doet waar het zelf zin in heeft; het is niet jou schuld! Wetenschappers hebben ein-de-lijk ontdekt waarom het haar van sommige mensen continue in de ‘knoop’ zit. En nee, het heeft niks te maken met slechte verzorging.

Struwwelpeter syndrome
Onderzoekers van de universiteiten van Bonn en Toulouse hebben ontdekt dat er drie soorten genen zijn die ervoor zorgen dat jij het ‘Struwwelpeter syndrome' hebt oftewel het ‘onkambaar haar syndroom’. Volgens het onderzoek dat gepubliceerd is in de American Journal of Human Genetics, gaat het voornamelijk om mensen met extreem droge, pluizige blonde lokken. Het klinkt misschien wat raar, maar meer mensen hebben last van dit syndroom dan je zou verwachten. Je kunt het dan wel borstelen, maar binnen een mum van tijd zit het weer in de knoop.

Het onderzoek

Iemand die last heeft van ontembaar haar, vind het vaak niet noodzakelijk om de arts te raadplegen. Voor het experiment zijn 11 kinderen onderzocht die dit syndroom bleken te hebben. Er werden vergelijkingen gezocht via grote genetische databases en zo ontdekten de wetenschappers dat er drie mutaties zijn die een rol spelen bij de vorming van het haar. Op basis van het onderzoek kunnen de artsen via de moleculair-genetische methoden de diagnose vaststellen.

Heb jij last van onhandelbaar haar, dan hoef je nog steeds nergens voor te vrezen. Het heeft geen aanleiding naar andere gezondheidsproblemen, no worries at all!

Zit jouw haar snel in de knoop?