Date-tip: Slank driegangendiner

Eten door Redactie Ze.nl

Je hebt het voor elkaar: een date met de leukerd die je al een tijdje op het oog hebt. Een gezellig avondje bij jou thuis, en jij verzorgt het diner... Alleen één probleempje. Je bent aan de lijn! Hoe zet je een heerlijk driegangendiner op tafel, zonder dat je date doorheeft dat hij of zij maar vijfhonderd calorieën naar binnen werkt? Deze drie slanke receptjes geven je de mogelijkheid om in een handomdraai een heerlijke, slanke maaltijd te bereiden, die uitermate geschikt is voor een (eerste) afspraakje!

Het voorgerecht
Zorg dat je niet al te grote hoeveelheden serveert. Soep is erg geschikt omdat dat al verzadigt. Neem bijvoorbeeld tomatensoep of pompoensoep: in tweehonderd milliliter zit slechts dertig à zestig calorieën. Ook een simpele salade is geschikt als voorgerecht: met bijvoorbeeld gerookte kip en groenten als tomaatjes en spinazie heb je een slank, maar lekker voorgerechtje.

Het hoofdgerecht
Het hoofdgerecht is misschien wel de grootste uitdaging, maar die kan je overwinnen door een ovenschotel te maken. Het ziet er mooi uit op tafel en smaakt - als het goed is - heerlijk, maar jouw voordeel ligt ergens anders. Je date kan naar hartelust opscheppen, terwijl jij het bij je gewenste portie kan houden. Bovendien, als je twee keer kleine porties opschept, valt het niet op dat je wat minder wilt eten. Daarnaast is dat ook nog eens goed voor je! Een heerlijk slank recept voor een hoofdgerecht is gebakken zalmfilet met een ovenschotel van krieltjes in schil, en groenten.

Het dessert
Je toetje is natuurlijk makkelijk te kiezen: een fruitsalade! Kijk bij de groenteboer welke fruitsoorten in het seizoen verkrijgbaar zijn. Wil je een romantisch toetje, kies dan voor chocoladeaardbeien. Als je daarbij pure chocolade neemt, werk je ongeveer zeventig calorieën naar binnen. Prima te doen dus! Zet een bakje gesmolten chocolade in het midden van de tafel en dip daar ter plekke de aardbeitjes in. How romantic...

Het menu
Met dit driegangenmenu is succes verzekerd! Alle recepten zijn voor twee personen.


Spinaziesalade met gerookte kip en cherrytomaatjes (62 calorieën)

Wat heb je nodig?

  • 40 gram gerookte kip
  • 50 gram verse bladspinazie
  • Een paar cherrytomaatjes
  • Een theelepel olijfolie
  • Een theelepel balsamico-azijn
  • Een theelepel mosterd
  • Een sjalotje
  • Peper en zout naar smaak


Wat moet je doen?
Snipper het sjalotje en maak, samen met de olijfolie, het balsamico-azijn en de mosterd een dressing.

Maak de spinazie en de cherrytomaatjes aan met de dressing. Leg dit op de borden en strooi de gerookte kip er overheen. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Eventueel kan je ervoor kiezen om geroosterde pijnboompitjes of een sjalotje toe te voegen, maar hier wordt de salade wel wat vetter van. Let daar dus op!


Zalmfilet met ovenschotel van krieltjes en groenten (355 calorieën)

Wat heb je nodig?

  • 2 zalmfilets (à 80 gram)
  • 300 gram krieltjes met schil
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 gele of oranje paprika
  • Verse rozemarijn of gedroogde provencaalse kruiden
  • Mangochutney voor twee personen
  • Een scheut olijfolie


Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de groenten in grove stukken en leg ze, samen met de krieltjes, gemengd in een ovenschaal. Doe er een scheut olijfolie en veel kruiden overheen. Doe dit naar smaak! Zet de ovenschotel dertig minuten in de oven. 

Bak ondertussen de zalm gaar. Leg de filets op de borden met een takje rozemarijn erop en voeg wat mangochutney toe.

Zet de ovenschotel op tafel en lepel de aardappelen met groenten er samen uit.


Chocoladeaardbeien (70 calorieën)

Wat heb je nodig?

  • 100 gram aardbeien (50 gram per persoon)
  • 50 gram pure chocolade

Wat moet je doen?
Maak de aardbeien schoon en laat het kroontje erop zitten (ziet er leuk uit!). Doe ze in een schaaltje. Verwarm de chocolade au bain-marie en doe dit ook in een schaaltje. Gebruik eventueel een fondueset om de chocolade warm te houden. Dip de aardbeien aan tafel in de chocolade.

Als je de aardbeien van tevoren klaar wil maken, dip je ze één voor één in de gesmolten chocolade en leg je ze daarna op een velletje bakpapier. Laat dit op een koel plekje afkoelen (niet in de koelkast in verband met condens). Als de chocolade weer hard geworden is, kan je de aardbeien serveren.

Wil je meer variatie in het toetje, gebruik dan ook andere fruitsoorten als kiwi, meloen en banaan!

Eet smakelijk!

Wat vind jij het ultieme date-gerecht?

Dit artikel is geschreven door Anne de Graaf,
personal coach van Afvallen met Anne in 12 weken en Valtaf.nl