Blond: verDOMd aantrekkelijk

Make-up door Anouk

Voordat ik verder ga met dit artikel, eerst even een aantal feitjes op een rij:

  • 59% van de vrouwen zou het liefst blond zijn.
  • 56% van de mannen zegt dat blond zijn favoriete kleur is.
  • 30% van de wereldbevolking wordt blond geboren.
  • 40% van de vrouwen kleurt het haar blond.
  • In de toekomst zal natuurlijk blond steeds zeldzamer worden. Onderzoekers van de World Health Organization beweren zelfs dat de er na 2202 geen (natuurlijke) blondines meer zullen leven.


Bron:
Andrelon

De verlokking van de blonde lokken

Al eeuwen lang doen vrouwen de meest rare dingen met/in hun haar om blond te worden: van duivenpoep en paardenurine tot aan waterstofperoxide. Blond is nog steeds de populairste haarkleur, want gentlemen prefer blondes. Oja, en blondes have more fun. Maar waar komen deze gedachten eigenlijk vandaan?

Blond is aantrekkelijk, omdat blond haar licht vangt. De lichte haarkleur is verwand aan de kleur
geel en geel wordt vaak geassocieerd met de zon. Dit komt omdat geel het meeste licht bevat van alle kleuren. De zon wordt geassocieerd met licht en met leven, daarom zijn blondines aantrekkelijk (denk: voortplanting) en hebben zij dus meer plezier (want ze hebben veel seks?).

Dat blond populair is, blijkt ook wel uit de vele producten die op de markt zijn gebracht. Zo zijn er films (Legally Blonde, Gentlemen Prefer Blondes, Blonde Dolly), musicals (Legally Blonde) en muziek (Te Blond van Veldhuis & Kemper) over blondjes. Er is zelfs een artiest die zich Blondie noemt! Ook Madonna kon niet achterblijven: zij deed de Blonde Ambition Tour.


En dit is nog lang niet alles, want wat dacht je van boeken, games en speelgoed? Verder hebben wij blondines ons eigen servies (Blond Amsterdam) en is er zelfs blond bier op de Australische markt gebracht (Skinny Blonde).


Blondines worden vaak beschouwd als aantrekkelijker, maar ze worden als dom bestempeld.
Het fenomeen ‘dom blondje’ en de flauwe grappen die daarbij horen, ken je vast wel.

“Waarom eet een dom blondje in het weekend geen mosselen? Omdat het weekdieren zijn!” Juist.

Waarom de domme blondjes grappen?
Blondines voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal. Veel mannen vinden blond aantrekkelijk, dus krijgen blondines de dingen vaker voor elkaar. En dan vooral op basis van hun uiterlijk; ze hoeven geen kennis toe te passen.


Rond 1940 werd de term ‘dom blondje’ door de Britten geïmporteerd vanuit Amerika. In Amerika werd deze term gebruikt om actrice Marilyn Monroe te typeren. In haar films werd ze neergezet als een sexy platinablonde vrouw die alles voor elkaar kreeg met haar mooie verschijning, maar die wel zeer naïef was. Ook de actrices Jean Harlow en Betty Grable zouden het stereotype ‘dom blondje’ in de wereld geholpen hebben.


Ik vind het jammer dat het voor sommigen moeilijk is om te beseffen dat ook blonde vrouwen beauty en brains kunnen hebben. Maar ik kan één voordeel uit de domme blondjes grappen halen: ik heb altijd een excuus bij een foute opmerking...


“Tja, blond hè?”


We moeten het stereotype ten slotte toch in stand houden.