Tijd voor cranberry's!

Eten door Redactie Ze.nl

In de noordelijke gebieden van Amerika ziet het landschap in de herfst rood van de cranberry's. In september en oktober zijn de cranberry's rijp geworden en als de eerste vorst over de velden is getrokken, kleuren ze helderrood. De cranberryvelden, ook wel bogs genoemd, worden dan onder water gezet en de bessen worden van de struiken los getrild. Door de vier kleine luchtkamers in elke cranberry komt deze boven drijven. De bessen worden verzameld en verwerkt. Per dag oogst een crew van zes mensen op die manier maar liefst 140.000 kg cranberry's. In november kleuren de bladeren van de cranberrystruiken donkerrood en begint de rustfase die tot het volgend voorjaar zal duren.

Een deel van de oogst wordt gedroogd of tot sap verwerkt. Deze producten liggen het hele jaar door in de winkel. Verse cranberry's zijn alleen in de laatste drie maanden van het jaar verkrijgbaar. Cranberry's kunnen echter probleemloos zo'n twee maanden in de koelkast worden bewaard, in het vriesvak zelfs een jaar lang.

Je maakt met deze besjes, zowel gedroogd maar vooral vers, de lekkerste gerechten. En naast dat ze lekker zijn, zijn ze ook nog eens heel gezond. Het besje wordt overal ter wereld gewaardeerd vanwege het gehalte aan voedingsstoffen en gezondheidsbevorderende eigenschappen. Vooral als huismiddel ter voorkoming van bacteriële blaasontstekingen wordt de cranberry veel gebruikt.

Zie hier wat lekkere recepten met cranberries:

Brie en cranberry filopakketjes
Panna cotta met cranberries
Spareribs met cranberries
Cheesecake met witte chocolade en cranberry

Bron: Smulweb.nl