De perfecte biefstuk

Eten door Redactie Ze.nl

1. Om te beginnen is de kwaliteit van het vlees super belangrijk. Een malse biefstuk is namelijk niet al te mager, maar bevat juist wat vet geaderd door het vlees. De meest malse soort is de haasbiefstuk; de lendebiefstuk is de minst malse soort. Koop ook bij voorkeur biologisch vlees, je proeft echt het verschil!

2. Bak de biefstuk niet koud vanuit de koelkast, maar haal 'm er een uurtje van te voren uit en laat de biefstuk afgedekt op kamertemperatuur komen. Als je 'm ijskoud in de pan gooit, verkrampt het vlees.

3. Laat in een pan met dikke bodem boter smelten (ca. 100 gram per vier biefstukjes) en wacht tot de boter goed bruin is geworden en de pan gloeiend heet is.

4. Bak de biefstuk 2-3 minuten aan elke kant voor een rosé gebakken biefstuk of langer/korter naar je smaak. Dit zijn de tijden die je kunt aanhouden: rauw 1 min. per kant, rood 1,5-2 min. per kant, rosé 2-3 min. per kant en doorbakken 3-4 min. per kant.

5. Prik nooit met een vork in de biefstuk, maar gebruik een vleestang. Wanneer je er met een vork in prikt, dan lopen de sappen eruit en zal de biefstuk droger worden. Zorg ook dat je de biefstuk constant in beweging houdt door hem heen en weer te schuiven

6. Neem de biefstuk uit de pan en bestrooi 'm dan pas met zout en peper. Laat 'm vervolgens even rusten op een bord bedekt met aluminiumfolie, voordat je 'm opdient. Op deze manier kunnen de sappen zich verspreiden en heb je een mooi, mals stukje vlees met een krokant korstje.

Optie 2

Wanneer de vorige manier van bereiden je niet goed afgaat, kun je ook de volgende manier uitproberen. Kijk wat voor jou het beste werkt.

Volg stap 1 t/m 3, en laat de oven ondertussen voorverwarmen op 160 graden.

5. Zodra de pan gloeiend heet is, bak je de biefstuk in drie minuten aan alle kanten, zodat 'ie een knapperige korst krijgt.

6. Doe de biefstuk nu in het midden van de oven. Voor een biefstuk van drie cm hoog bak je 'm vijf minuten voor rare, 7 a 8 minuten voor medium rare en 10 a 12 minuten voor well done. Je kunt checken of het vleesje klaar is door de kijken hoe deze 'terugveert'. Als je met je vinger erin duwt en je vinger blijft staan, dan is 'ie rare, veert 'ie redelijk terug dan is 'ie medium rare. Hoe sneller het vlees terugspringt, hoe gaarder het vlees is. Haal het biefstukje uit de oven en laat 'm nog 5 minuten rusten, om ervoor te zorgen dat de sappen erin blijven.

Eet smakelijk!

Bron: Smulweb.nl