Tips: hoe vind je een huis

De maatschappij door Maresa

De woonexperts zeggen het niet voor niets: de lente is de beste tijd om een huis te kopen. Vooral nu de woningsmarkt is ingestort, hebben kopers een goede uitgangspositie. Maar eerst je droomhuis vinden natuurlijk!  

Tip 1: het internet is je grote vriend
Op sites als Funda.nl en Huizenzoeker.nl vind je miljoenen huizen die te koop staan. Heb je een interessant huis gevonden, google dan op het adres. Je vindt dan vaak nog extra informatie op andere woningsites, bijvoorbeeld of het huis stiekem al veel langer te koop staat dan wordt beweerd. En dat is gunstig om te weten voor de prijsonderhandeling. Ook een handige site: Huiskopenvoorbeginners.nl!

Tip 2: laat je niet misleiden
De foto's op internet zeggen niet alles. Sommige zijn heel slecht, andere heel goed. Slechte foto's zijn gemaakt op een sombere, regenachtige dag. Je weet niet hoe de zon de kamer verlicht, de meubels lijken grauwer en een fijn gevoel krijg je minder snel. Met heel goede foto's kan een minikamer veel ruimer lijken en een woonkamer extra zonnig en vrolijk. Gebruik de foto's dus alleen om een indruk te krijgen van de indeling van het huis.

Tip 3: kijk door meubels heen
Smaken verschillen. Waarschijnlijk heb je geen zin in een eengezinswoning waar de huidige bewoners een heus kitch-walhalla van hebben gemaakt, met tierlantijnen, liflafjes en oerlelijke banken die de hele woonkamer bezetten. Kijk goed naar de oppervlakte en indeling van het huis, plaats in gedachten je eigen keuken of bank in het huis. Lijkt het al een stuk beter? Dan is het huis best een kanshebber.

Tip 4: kom langs
Er zijn tegenwoordig verschillende openhuis-dagen. Houd in de gaten welke huizen interessant lijken en zet de huizen die meedoen aan de open dag onder elkaar op papier. Doe dit op volgorde van adres, zodat je op de open dag zelf een rondje kunt maken langs huizen die je eventueel wilt kopen.

Tip 5: stel vragen
Vraag je potentiële nieuwe buren hoe het is om in deze buurt te wonen en stel tijdens een bezichtiging van het huis vragen aan de makelaar of - in sommige gevallen - de verkoper. Een verkoper is verplicht alle gebreken te melden die bekend zijn bij hem, maar vraag zelf ook altijd alles. Ook handig om te weten: hoe nieuw is de keuken/de badkamer/etc? Misschien zit er nog wel garantie op de apparatuur.

Tip 6: stel je voor
Droomhuis op een afgelegen locatie? Prima, maar niet als je autoloos bent en de eerste beste supermarkt kilometers verderop ligt - of je moet heel sportief zijn en grote fietstassen hebben. Stel je voor hoe het is als je echt in het huis woont dat je op het oog hebt. Hoe ziet je dag eruit? Hoe doe je boodschappen? Hoe komen je vrienden naar je toe? Hoe kom je naar het centrum, en hoe naar je werk? Oftewel: wat is de praktische kant van je huis?

Onthoud deze basistips en wie weet geniet jij straks ook van je eigen droomwoning!