Iedereen is dwangneurotisch

Sport & gezondheid door Saskia
Uit onderzoek van Psychologie Magazine blijkt namelijk dat 99 procent van de Nederlanders geregeld handelingen verricht die niet echt nodig zijn, maar waar men toch belang aan hecht. Zo controleren veel mensen drie keer of het gas wel uit is, of de was op kleur is gehangen en tellen ze altijd de traptreden. Dwanggedrag is dus helemaal niets om je voor te schamen. Ruim de helft van de Nederlanders maakt er trouwens helemaal geen probleem van. Sterker nog: zo'n 53 procent is zelfs verzot op dergelijke ordescheppende handelingen!

Vrouwen dwangneurotischer dan mannen
Vrouwen hebben meer last van ordeningsdwang dan mannen. 55 procent van de vrouwen zet servies op kleur in de kast, terwijl dat bij mannen 34 procent is. Mannen controleren weer obsessief de veiligheid in huis. 62 procent van de mannen controleert regelmatig of de ramen en deuren wel gesloten zijn. Op het gebied van hygiëne heeft 23 procent van de respondenten een dwang om de handen te wassen. Schoonmaakdwang komt vooral voor bij vrouwen.

Zes procent van de respondenten is een uur of meer per dag kwijt aan rituelen. Van de mensen die elke dag 'wel wat tijd' kwijt zijn aan dwangneigingen, geeft 87 procent aan er geen last van te hebben. Ze verbergen het niet en worden er ook niet raar op aangekeken. Zolang je niet langer dan een uur per dag kwijt bent aan dwanggedrag is er geen sprake van een dwangstoornis. De onderzoekers schatten dat slechts 2 procent van de Nederlandse bevolking een echte dwangstoornis heeft.

Heb jij 'last' van typisch dwanggedrag?

Dit artikel is geschreven door Saskia de Laat van Softcup.