De zon is goed voor je!

Sport & gezondheid door Saskia

Zonne-energie
Veel mensen merken aan het einde van de winter een honger naar de voorjaarszon. En dat is niet zo gek. De zon geeft ons namelijk veel energie. Hoe dat werkt? Zonlicht stimuleert ons lichaam tot de aanmaak van 'gelukshormonen' die je pijnappel- en schildklier stimuleren, waardoor we ons vrolijker en fitter voelen.

Maar de zon doet nog meer! Zonlicht maakt bijvoorbeeld je immuunsysteem sterker door de aanmaak van witte bloedcellen, die je lichaam beschermen tegen indringers als virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Bovendien zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D, die op haar beurt weer zorgt voor stevige botten en de kans op als depressie, hoge bloeddruk, multiple sclerose en zelfs sommige vormen van kanker verkleint.

Bovendien zorgt vitamine D voor een verhoogde vruchtbaarheid. De Australische arts Anne Clark raadt stellen die kinderen willen krijgen aan om bij zonnig weer minstens een half uurtje te zonnen. Dat heeft niet alleen een gunstig effect op jouw vruchtbaarheid, maar verhoogt ook in belangrijke mate de kwaliteit van sperma bij je partner.

Love is in the air!
Wist je bovendien dat je in geen enkel ander jaargetijde zo snel verliefd wordt als in de zomer? Volgens psychologen heeft dat te maken met het feit dat de zon je geslachtshormonen op gang brengt. Psychologe Elaine Hatfield, verbonden aan de University of Hawaii, heeft na onderzoek vastgesteld dat mannen op zomerse dagen nog sneller verliefd zijn. Dat komt volgens de psychologe doordat het testosterongehalte van de man door de zon soms wel met dertig procent kan stijgen.

Geniet met mate!
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dagelijks vijf minuten tot een half uur onbeschermd (dus zonder zonnebrandcrème die de heilzame straling tegenhoudt) zonnebaden ontzettend goed is voor je! Hoe lang je veilig kunt zonnen zonder te verbranden, hangt af van je huid- en haarkleur. Wil je langer in de zon liggen? Dan is insmeren natuurlijk wel een must!

Ga dus vooral wandelen in het park, picknicken met je lover, op een terrasje of in je tuin zitten en geniet van de eerste zonnestralen. Want dat heerlijke zonlicht voelt niet alleen ontzettend goed. Het ís goed!

Dit artikel is geschreven door Saskia de Laat van Softcup.