Wanneer moeder worden?

Sport & gezondheid door Jet

"Ik wil echt niet voor mijn dertigste moeder worden," roep ik al jaren. "Nee, ik wil eerst nog ongegeneerd kunnen feesten, drinken, reizen, genieten van mijn vrijheid." Maar gisterochtend las ik een bericht dat me toch wel even aan het denken zette...

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen tegen hun dertigste nog maar 12 procent van haar eicellen over hebben, tegen haar veertigste is dat nog maar 3 procent. Elke vrouw wordt geboren met een vast aantal follikels (nog te ontwikkelen eicellen). Meteen na de geboorte neemt dit aantal af en er komen geen nieuwe follikels meer bij. Elke menstruatie sterven er ongeveer duizend follikels af tot haar menopauze.

Nu vraag ik me af hoeveel invloed dit echt heeft op de kans om zwanger te worden... Hier zou ik graag meer over willen weten. Als de kans erg vermindert, dan zal ik uiteraard vroeger beginnen met het moederschap. Maar voorlopig lijkt 30/31 jaar me een mooie leeftijd.

Hoe zit dat bij jullie? Wanneer zouden jullie moeder willen worden? En wat vinden jullie de voor- en nadelen van vroeg/oud een kindje te krijgen?