Ze was in: Istanbul

Reizen door Ze.nl

1. De Blauwe Moskee
Een moskee waar je zeker een kijkje moet nemen is de Blauwe Moskee (Sultanahmet wijk). De moskee dankt zijn naam aan de blauwe tegeltjes, waarmee het gebouw aan de binnenkant is versierd. De moskee doet nog steeds dienst en je kunt hier gratis binnenlopen - maar wel buiten de gebedsdiensten om!

2. Istiklal
Istiklal is de grootste winkelstraat van Istanbul. Het is een shoppingplace to be met drie kilometer aan shopplezier. Zeker een bezoekje waard is de gigantische flagshipstore van Mango (Istiklal Caddesi, 124-125), die bestaat uit meerdere verdiepingen, vol met casual kleding tot sexy jurkjes voor in de avond.


3. Museum of Modern art
Up to date cultuur snuiven doe je in The Museum of Modern Art (Meclis-i Mebusan Ave. Liman Ýþletmeleri Sahasý Antrepo, 4) waar naast oude schilderijen, moderne stukken aan de wand hangen waarmee door kunstenaars volop is geëxperimenteerd.


4. Grand Bazaar
Op de Grand Bazaar - één van de grootste overdekte markten ter wereld - koop je tierelantijntjes. Van kruiden tot kleding, en dat alles verdeeld over duizenden winkeltjes. Goed onthouden waar de uitgang is, want met en wirwar aan straten verdwaal je snel - al is dat niet heel vervelend met zo veel leuke winkeltjes om je heen. Elke keer stuit je weer op iets nieuws!


5. Aya Sofia
Van buiten mag het dan een Moskee lijken, toch ligt het net even anders. De Aya Sofia (Sultanahmet wijk) werd gebouwd als Christelijke kerk en vervolgens door Moslims omgedoopt tot Moskee. Juist om die redenen is het gebouw nu al ruim 75 jaar een museum, waar elementen uit het Christelijke en Islamitische geloof op één plek samenkomen.


6. Restaurant Vogue
Eten met een adembenemend uitzicht over heel Istanbul: dat kan bij Restaurant Vogue (Hürriyet Mh. Spor Cd 92) voor niet heel veel geld. Met een hoofdgerecht vanaf achttien euro kun je er poepchique eten!


7. Rondom de Galata toren

In de wijk rondom de Galata toren kun je - net als de locals - shoppen in de boutiekjes van upcoming Turkse Designers, maar waar de wijk in toeristengidsen om bekend staat, zijn de eetcafeetjes. Net als voor het shoppen geldt hier: loop naar binnen bij wat je tegenkomt, zoals het gezellige eetcafé Mavra (Serdar Ekrem Sok, 35), waar de pasta's op de kaart, het trage personeel wel waard zijn.


8. Topkapi-paleis
Een museum waar je helemaal tot rust komt is het Topkapi-paleis (Sultanahmet wijk) waarvandaan sultans vroeger de dienst uitmaakten. De bomen langs het pad in de grote tuin om het paleis heen, leiden je naar de ingang van het vertrek. Hier worden onder andere de kleding en juwelen uitgestald die vroeger gedragen werden.


9. Bagdad straat
Bagdad straat is gelegen in het Aziatische gedeelte van Istanbul. Na een korte vaartocht met de pont over de Bosporus zeestraat en een taxirit vanaf de drukke en chaotische haven, beland je in de straat waar de lokale jetset uithangt. Je kunt hier naast shoppen óók mensen kijken vanaf de terrassen (van restaurants tot koffietenten als Starbucks) die langs de winkelstraat zijn gevestigd.


10. Club Babylon
Tussen Istiklal en de Galata Toren ligt het Tunel-plein, met knusse barretjes om te drinken en Club Babylon (Þehbender Sokak, 3) als eindpunt. Daar vinden regelmatig optredens plaats van bands, plus leuke feesten waar je kunt dansen. 


 

 

Dit artikel is geschreven door Evelien Tomaszewski.
Met dank aan het Turks Verkeersbureau:
www.welkominturkije.nl.