Hot or Not? De vrouwentaxi!

De maatschappij door Martine

Sinds 2007 rijdt de Pink Lady Cab al in Tilburg en komende maand wordt dus ook Den Haag door de taxi's van initiatiefneemster Tanja Schollens aangedaan. Het liefst zou ze de vrouwentaxi in heel Nederland laten rondrijden. Ze willen vrouwen die zich er niet prettig bij voelen om na een avondje stappen door een (vreemde) man thuisgebracht te worden, of dit vanwege hun geloofsovertuiging niet door een man mogen laten doen, de mogelijkheid bieden om toch een taxi te nemen.

Je kunt je afvragen of het geen vorm van discriminatie is, zo'n Lady Cab. Immers: vrouwen krijgen altijd voorrang op mannen die een ritje naar huis willen! In januari 2008 is dan ook een klacht ingediend door de Brabantse vertegenwoordiging van de Rotterdamse Anti Discriminatie Actie Raad (RADAR)  tegen de vrouwentaxi bij de Commissie Gelijke Behandeling. Deze commissie vond echter dat er genoeg alternatieven voor handen zijn voor mannen om een taxirit te krijgen of om aan het werk te gaan als taxichauffeur.

Doet dit concept dan geen afbreuk aan de emancipatie waar vrouwen veelal het hoogste woord over voeren? Kan zijn, maar gezien het grote succes in Tilburg trekken de dames zich daar weinig van aan: inmiddels heeft de Pink Lady Cab al 25 chauffeuses. Tanja Schollens is ambitieus: ze wil uitgroeien tot een landelijke keten, zo vertelde ze aan het AD.

Hoewel de taxi's in bijvoorbeeld Mexico-Stad nogal hysterisch zijn (denk: knalroze en ingebouwde make-uptafel) houdt de Nederlandse variant het subtiel. De wagens zijn grijs met een roze dak en roze stikkers: zakelijk en toch herkenbaar, aldus Tanja.

Meer weten over de roze taxi? Check de site van Pink Lady Cab.