Happy Halloween!

De maatschappij door Jet

In landen als Amerika, Canada en Engeland is Halloween helemaal hot. Elk jaar gaan kinderen op 31 oktober 'spooky' verkleed de straat op en bellen ze aan bij met lichtjes en pompoenen versierde huizen en roepen heel hard: 'Trick or treat!' De bewoners geven de kids vervolgens snoepgoed en op naar het volgende huis. Ook wordt Halloween als goed excuus gebruikt om eens flink te gaan feesten en worden er de leukste party's georganiseerd!

Hoe is Halloween ontstaan?
De naam Halloween komt van Hallow-e'en, wat staat voor All Hallows Eve (de avond voor Allerheiligen). De Kelten geloofden dat op die dag de geesten van alle doden van het afgelopen jaar voor één nacht terugkwamen naar de aarde om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten werden aangetrokken door voedsel dat voor hen voor de deur werd gelegd en om de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Later werd deze Keltische traditie vermengd met die van de Romeinen. In de negentiende eeuw is Halloween door Ierse immigranten naar de VS gebracht. De Amerikanen maakten er (zoals ze dat zo goed kunnen) een commercieel feest van. Het bekendste gezicht van Halloween is de uitgeholde pompoen met griezelige uitstraling ,die ook wel Jack-o'-lantern wordt genoemd.

Halloween in Nederland
Halloween is in Nederland lang niet zo populair als in Amerika, maar wel steeds meer up and coming. Het is nog niet gebruikelijk dat de kinderen verkleed over straat gaan, maar er zijn wel steeds meer Halloween-party's.

Om er een aantal te noemen:

  • Halloween Thriller, Boom Chicago, Amsterdam
  • Halloween 2009: From Dusk Till Dawn, Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam
  • Trick Or Treat, Matrixx, Nijmegen
  • Destination Deep! *Halloween Edition*, Club Massa, Eindhoven
  • Halloween in Rotterdam Halloweenparty 2009, Rivier de Maas Boot10, Rotterdam
  • Lekker Foute Halloween, Winkel van Sinkel, Utrecht 

Kijk hier voor een completer overzicht...

Je eigen Halloween-feest!
Je hoeft natuurlijk helemaal niet speciaal naar een dure club te gaan om een happy Halloween te hebben, je kunt het feestje ook gewoon naar jou toe halen! Bedenk een leuke dress code (bijvoorbeeld Hot Halloween), versier je huis met spinnenwebben, uitgeholde pompoenen, bezemstelen, zet Thriller van Michael Jackson op en feesten maar.

Alvast in de stemming komen? Kijk dan één van deze freaky films...

  • De Halloween-reeks met de enge Michael Meyers die iedereen in koelen bloede afslacht.
  • Hocus Pocus met o.a. Bette Midler en Sarah Jessica Parker!
  • De film Cirque du Freaks: The Vampire's Assistant, vol monsterachtige en wonderlijke figuren, is in de nacht van 31 oktober te zien in een speciale Halloween voorpremière in verschillende bioscopen in Nederland.