Blozen: vloek of een zegen?

De maatschappij door Sara

Klinisch psycholoog Corine Dijk promoveerde onlangs aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze ontdekte dat blozen soms voor je werkt, en soms tegen je. "Als iemand een blunder maakt, bijvoorbeeld de wc vergeet op slot te doen, dan blijken mensen iemand aardiger te vinden die bloost. Dat werkt ook bij ergere dingen, bijvoorbeeld als iemand de begrafenis van de opa van een vriend vergeet," aldus Corine. "Mensen vertrouwen iemand ook meer als hij of zij bloost nadat er vals is gespeeld. Ze doen dat nog steeds minder dan bij iemand die niét heeft vals gespeeld, maar blozen maakt wel iets goed... Het geeft aan dat iemand zich schaamt. Sommige mensen vinden eerlijkheid alleen zó belangrijk, dan lost een blos niks meer op."

Blozen kan natuurlijk ook heel vervelend zijn. Bijvoorbeeld als je probeert een geheim te bewaren, maar iemand aan je blos kan merken dat je iets verbergt. Je gezicht spreekt veel meer door de toevoeging van al die kleur en niet iedereen vindt het altijd even fijn om een open boek te zijn. Maar eigenlijk heeft dat op lange termijn weer een positief effect. Over het algemeen werken mensen namelijk graag samen met mensen die een expressief gezicht hebben.

Bloosangst
Helaas bestaat er ook zoiets als bloosangst. Mensen die hier last van hebben ontwikkelen een soort sociale fobie. Ze vinden het heel erg dat ze continue aan het blozen zijn, vooral omdat er vaak geen 'echte' reden is voor de rode wangetjes. Als iemand ze zomaar aanspreekt bijvoorbeeld, of als ze bij de kapper zitten.

Operatie
Voor deze mensen is er de optie een operatie te ondergaan. "Erg heftig," noemt Corine Dijk deze. Er moeten namelijk zenuwen, die overactief zijn bij deze mensen, overgesneden worden. Volgens Dijk kan het probleem ook psychologisch opgelost worden. Als je stopt met piekeren, neemt het blozen ook wel weer af.

Het blijft lastig als je snel van kleur verschiet in situaties waar je het helemaal niet in kan gebruiken. Een operatie is dus mogelijk. Maar houd jezelf dus voor dat blozen niet altijd als een zwaktebod wordt gezien, maar als een teken van expressiviteit en openheid. Twee zeer positieve karaktereigenschappen!

Kunstenares Martine Stig maakte zelfs een fotoreportage van blozende meisjes. Zij vind het interessant dat je aan blozende mensen heel goed kan zien dat er onderhuids iets af speelt, maar dat je als toeschouwer geen idee hebt wat dat precies is. Kortom: blozende mensen zijn interessant, open en expressief. Schaam je niet meer voor die rode wangen, leg die papieren zak weg, en omarm je natuurlijke blos!