Vrouwen eten minder met man

Single & daten door Martine

"Onzin," zeg je misschien, "ik eet gewoon waar ik zin in heb!" Maar uit een Canadees onderzoek van Meredith Young blijkt dat de aanwezigheid van mannen wel degelijk invloed heeft op de menukeuze van menig vrouw.

Vrouwen onder elkaar
Dat vrouwen sowieso al vaker letten op wat ze eten, klopt misschien wel. Maar als wij met vriendinnen onder elkaar een vorkje prikken, letten we minder op wat we wegstouwen en durven we best eens een vette hap of andere caloriebom tot ons te nemen. Vooral als de groep groter is: als we met z'n drieën eten gaat het om 650 calorieën, terwijl we in een groep van vier op gemiddeld 800 calorieën zitten!

Man in het spel
Wanneer er echter mannen in het spel zijn, of liever, aan tafel, houden we ons in. Het Canadese onderzoek laat zien dat de vrouwen die onderling lunchten in een universiteitsrestaurant gemiddeld zo'n 609 calorieën naar binnenkregen. Maar zodra de dames een man tegenover zich hadden, kwamen ze niet verder dan 552 calorieën! De mannen zelf interesseert het, zoals verwacht, geen fluit met wie ze aan tafel zitten. Die eten lekker waar ze zin in hebben. Kunnen wij misschien nog wat van leren...

Minder eten = vrouwelijker?
Waarom laten we eigenlijk dat chocoladedessert staan tijdens onze date? Of gaan we voor een licht visgerecht terwijl we eigenlijk snakken naar een ordinaire saté met frites? Volgens onderzoekster Young ligt dit aan onze drang aantrekkelijk te willen zijn voor (potentiële) partners. We willen door ons beheerste eetgedrag een goede indruk achterlaten op onze tafelgenoot. Als je minder eet, word je vrouwelijker voor mannen, aldus Young, en laat je zien dat je jezelf onder controle hebt.

Zouden mannen het juist niet ongezellig vinden om tijdens een date tegen een vrouw aan te kijken die niet meer dan een paar blaadjes sla verorbert? En wat was ook al weer de favoriete maat voor ons, aldus de heren...?