The How Not To Cookbook

Eten door Saar

Iedereen heeft wel een stapel kookboeken in de kast staan: deze geven over het algemeen een overzicht van 'succesrecepten': tips om gerechten te laten slagen, manieren om je tafel mooi te dekken of advies rondom de organisatie van een groots diner. Anders is het The How Not To Cookbook, dat voortkwam uit een project van Aleksandra Mir, voor the Collective Gallery in Edinburgh.

Aleksandra is geïnteresseerd in hoe de mens leert door middel van 'vallen en opstaan'. Door onze, soms beschamende, mislukkingen met elkaar te delen, gelooft ze dat we een originele vorm van kunst ontwikkelen. Samen met 100 (hobby)koks van over de hele wereld ging de kunstenares aan de slag en ontwikkelde een boek vol advies hoe vooral NIET te koken. Met zoveel tips kijken wij raar op wanneer je nu nog de mist in gaat!

Enkele goede en grappige tips?

  • Een komkommer is een slecht alternatief wanneer je courgettebrood wilt maken - hoe sterk deze groentjes ook op elkaar lijken.
  • Zeg nooit tegen je oma dat je haar eten lekker vindt als dat niet waar is, ze zal het voor je blijven maken.
  • Probeer geen rijst te koken zonder water toe te voegen. Het werkt niet.
  • Breng een salade niet op smaak met specerijen, terwijl je een sigaret in je hand houdt.
  • Wil je kaassaus maken? Stop dan geen blokjes kaas met water in een kom, welke je vervolgens in de magnetron plaatst.
  • Poets je tanden niet net voordat je een slok wijn wilt nemen.

Meer handige en hilarische tips vind je in The How Not To Cookbook. Het boek is hier gratis te downloaden.

Ook een kluns in de keuken? Werk mee aan de volgende editie en mail je missers naar jennyrichards@collectivegallery.net.