De leukste restaurantjes van Haarlem

Eten door Redactie Ze.nl

Haarlem wordt regelmatig uitgeroepen tot Beste Winkelstad van Nederland, en onlangs is de stad ook nog eens verkozen tot Meest Gastvrije Stad van Nederland. Dus waarom niet eens een dagje gaan shoppen in Haarlem en de dag afsluiten met een diner in een leuk restaurantje? Wij vertellen je waar je in hartje Haarlem de leukste restaurantjes kunt vinden!

XO
XO is één van de hippere tenten in Haarlem. Ze hebben een knus terras waar je een fantastisch uitzicht hebt op de Grote Markt. De onderste verdieping herbergt een stijlvol ingericht café waar het vooral 's nachts volloopt met studenten en andere jonge mensen. Zo hip als het café is, zo stijlvol en chique is het restaurant. De inrichting is echt heel apart en het eten verrukkelijk! Het eten is zoveel mogelijk biologisch gehouden en vooral het verrassingsmenu is een echte aanrader. Het is misschien niet het goedkoopste restaurant, maar de prijs-kwaliteitverhouding is fantastisch.
XO is gevestigd aan de Grote Markt 8, telefoonnummer: 023-5511350

Swoel
Je zou het kleine steegje waarin Swoel zit bijna missen, maar dat zou zonde zijn! Zo klein als het steegje is, zo klein is Swoel ook. Reserveren is dus een heel goed idee, want dit is een populair restaurantje, met name in het weekend. Het eten is grotendeels biologisch en ook hebben ze veel vegetarische gerechten. Lange tijd serveerden ze tapas, maar dit hebben ze nu aangepast naar een kaart met allerlei lichte gerechten waarvan er twee voldoende zijn voor een gevulde maag. Vooral de Beef Sashimi en de Tortellini zijn echte aanraders! En vergeet niet naar de dessertkaart te kijken, verrukkelijk!
Swoel is gevestigd in de Paarlaarsteeg op nummer 7, telefoonnummer: 023-7853265

El Pincho
Houd je van tapas? Dan zit je bij El Pincho goed. De kaart bevat rond de zestig gerechtjes, en er is een groot aanbod aan vegetarische tapas. El Pincho is een knus restaurantje op een heel mooie locatie en daar dineren, geeft je het echte Spaanse gevoel. De nummers van de gerechten die je wilt hebben schrijf je op een bierviltje dat je vervolgens aan de ober geeft. De bediening is snel, en de tapas zijn heerlijk. De kaart is iedere maand grotendeels hetzelfde, maar tien gerechten worden steeds aangepast. Aanraders zijn de Empanadillas, de Queso Manchego en de Gambas a la Plancha.
El Pincho is gevestigd aan de Riviervischmarkt 17-19, telefoonnummer: 023-5530288

La Sardegna
Niet meteen voor de hand liggend, want La Sardegna is gevestigd in een achterafstraatje, iets verwijderd van het winkelhart van Haarlem. Het is echter zeker de moeite waard om dit restaurantje eens uit te proberen, zeker wanneer je niet al teveel geld wilt uitgeven aan je eten. De ruiten hangen vol met krantenknipsels waarin het restaurant aangeprezen wordt en dat is zeker niet onterecht. Het heeft een knusse inrichting, rap sprekende Italianen in de keuken en achter de bar en het eten is ontzettend lekker. De porties zijn redelijk groot, het eten is zeer betaalbaar maar duidelijk van heel goede kwaliteit. Dit Italiaanse restaurantje is echt een aanrader!
La Sardegna is gevestigd in de Nassaustraat 13, telefoonnummer: 023-5327799