Griekse rijst

Eten door Redactie Ze.nl

Ik maak dit gerecht erg vaak voor mezelf, maar ook voor vrienden omdat het heel gemakkelijk klaar te maken is en je niet ontzettend lang in de keuken hoeft te staan. In principe is het een vegetarisch gerecht, maar als je het te weinig vindt, of je wilt wat extra smaak toevoegen kun je er bijvoorbeeld pittige worstjes bij bakken. Ik doe dit wanneer mijn vriend blijft eten, omdat hij naar eigen zeggen 'geen dag zonder vlees kan'. Maar de rijst en de salade vormen samen ook een prima maaltijd!

De hoeveelheden zijn trouwens bij benadering, omdat ik dit recept grotendeels zelf bedacht heb en het dus op gevoel maak.

Benodigdheden voor twee personen

  • Witte rijst (ongeveer een kopje per persoon)
  • Een pakje feta-kaas (in stukjes gesneden, liefst niet in olie en kruiden)
  • 2 blokjes groente- of kippenbouillon (kippenbouillon is iets pittiger van smaak)
  • Een paar takjes verse munt
  • Komkommer (in stukjes gesneden)
  • Olijfolie, azijn en suiker
  • Italiaanse kruiden (ik gebruik zelf Bruschettakruiden)

Griekse rijst

  • Kook de rijst in ruim water ongeveer 2 à 3 minuten en giet hem daarna af.
  • Pak een hapjespan en bereid daarin de bouillon volgens de verpakking. Het is afhankelijk van de hoeveelheid rijst die je gebruikt, hoeveel bouillon je moet maken. Wanneer je de rijst in de hapjespan doet moet deze onder water liggen. Zelf gebruik ik iets meer bouillonblokjes dan nodig is, omdat de smaak daardoor iets pittiger wordt.
  • Wanneer je de bouillon aan de kook hebt gebracht, voeg je de rijst toe en deze laat je op een middelhoog vuur doorkoken totdat al het vocht opgenomen is door de rijst. Wel regelmatig even doorroeren!
  • Wanneer de rijst helemaal ingekookt is, voeg je versnipperde blaadjes munt toe en de in blokjes gesneden feta. Dit laat je nog een paar minuten op laag vuur verwarmen. Roer de rijst regelmatig even door om te voorkomen dat het aan elkaar gaat plakken.

Komkommer
De dressing voor de komkommer bestaat uit een beetje olijfolie, azijn, suiker en de Italiaanse kruiden. Ik maak deze dressing op gevoel door eerst wat olijfolie met azijn (en eventueel een beetje water) te mengen, daarna voeg ik suiker toe zodat het een zoetzure dressing wordt. Voeg dan nog wat Italiaanse kruiden toe aan het mengsel. De dressing meng je met de komkommer en als laatste voeg je nog wat gesnipperde munt toe.

Eet smakelijk!