Het is weer komkommertijd!

Make-up door Saskia

Waar komt het begrip komkommertijd vandaan?
Wikipedia.nl leert dat de herkomst van het begrip niet helemaal duidelijk is. F.A. Stoett, een Nederlands taalkundige, omschrijft de komkommertijd als een slappe tijd, waarin weinig zaken gedaan worden, dus in de maand augustus als er veel komkommers zijn en de handel over het algemeen niet zeer levendig is. Het zou ook uit het Engels kunnen komen (cucumber-time word door kleermakers gebruikt) of uit het Duits (Sauregurkenzeit wordt daar al sinds de 18e eeuw gebruikt) of zelfs uit het Jiddisch. Feit blijft; tijdens de komkommertijd valt er weinig interessant nieuws te lezen en melden krant en TV vaak de meest oppervlakkige nieuwsberichten.

Komkommer: gezond en goed!
Deze komkommertijd zet Ze.nl daarom de komkommer zelf in de spotlight! Want de groente is niet alleen erg lekker en fris, hij bevat ook antioxidanten (in de schil) en past dankzij het lage caloriegehalte in elk dieet. Bovendien is de komkommer, dankzij de stof cucurbitacine C, zelfs een klein beetje kankerwerend. Tot slot  is de komkommer natuurlijk een fantastisch ingrediënt voor allerlei beautyspulletjes! Daarom zetten we de leukste, mooiste en lekkerste toepassingen van de komkommer voor je op een rij.

BEAUTY

Het komkommer gezichtsmasker
Het komkommer gezichtsmaskertje is perfect voor een droge of gevoelige huid. Het verzorgt en reinigt je huid en zorgt voor een fris gevoel!

Ingrediënten
1/4 komkommer, geschild en in stukjes gesneden, 1 eetlepel dagcrème, 1/2 eetlepel honing.

Bereiding
Doe de komkommer in een keukenmachine of blender en blend totdat het mengsel bijna helemaal glad is. Doe de crème en honing erbij en roer goed door. Als het mengsel te waterig is, doe je er wat meer crème bij of schep je het water er een beetje uit. Laat het mixje tien minuutjes in de koelkast staan en breng het daarna op een schone (gereinigde) huid aan. Laat het maskertje 15 minuten zitten. Daarna afspoelen met lauwwarm water et voilá: een frisse, verzorgde huid.

Komkommerwater als After Sun
Door de verfrissende eigenschappen van de komkommer, is de groente zeer geschikt om de verbrande huid te kalmeren. Het mengsel hieronder is slechts enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Schil en pureer een halve komkommer. Gebruik een linnen doek om het sap eruit te persen. Klop twee theelepels glycerol en een eetlepel vlierwater krachtig door het mengsel. Giet het in een schone fles en bewaar in de koelkast. Breng het mengsel royaal aan op de verbrande huid. Afspoelen met water.

Komkommer tegen vermoeide ogen
Vermoeide ogen pep je snel en eenvoudig op met theezakjes en komkommer.

Dompel twee theezakjes in heet water. Knijp het vocht eruit en laat ze afkoelen. Pureer de komkommer in een blender of rasp hem fijn met een rasp.  Leg de koele, natte theezakjes op je ogen en ga achterover liggen. Na enkele minuten vervang je de theezakjes door het komkommermengsel. Laat tien minuten inwerken en spoel het mengsel af met lauwwarm water en dep je ogen droog met een zachte handdoek.

CULINAIR

Komkommersoep met Boursin en dille
Bron: Smulweb

Ingrediënten voor 4 personen
1 flinke komkommer - 2 eetlepels gehakte verse dille - 2 kruidenbouillontabletten - plm. 50 à 60 gram boursin met kruiden - peper - 1 sjalotje - 1 eetlepel olie - paar druppels tobasco

Hulpmiddelen
Staafmixer

Voorbereiding
Was de komkommer wassen en schil voor het grootste deel. (Deel van de schil eraan laten zitten voor de kleur.) Snij de komkommer in grove stukken. Pel het sjalotje en snij in stukken.

Bereidingswijze
Verhit de olie en bak het sjalotje hierin glazig. Doe de komkommer erbij en bak deze heel even mee. Voeg zoveel water toe tot de komkommer bijna onder staat. Doe de bouillontabletten erbij en breng alles aan de kook. Laat het geheel 10 minuten koken. Voeg de boursin toe en pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met wat tobasco en eventueel wat peper. Garneer de soep met versgehakte dille. Smakelijk!

Snackkomkommersalada met pinda-limoensaus
Bron: Kwekerij Verhoeven

Ingrediënten
2 limoenen, 1 rode peper, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 1 eetlepel ketjap asin, enkele snackkomkommers, 2 bosuitjes, 4 eetlepels ongezouten pinda's, een halve krop ijsbergsla

Bereiding
Limoenen uitpersen. Van de peper het zaad en de zaadlijsten verwijderen en het vruchtvlees in ragfijne reepjes snijden. In een kom het limoensap mengen met de suiker, het fijngesneden pepertje, de ketjap en 3 eetlepels water. Komkommers door midden snijden, zaadlijsten met lepeltje verwijderen en het vruchtvlees in plakjes snijden. IJsbergsla in repen snijden en bosuitjes in schuine ringetjes snijden. Sla over een schaal verdelen, komkommerplakjes erover verdelen, bosui-ringetjes erover verdelen. Dressing erover scheppen en tot slot bestrooien met grofgehakte pinda's. Enjoy!

Voor welke beautyproducten of culinaire verrassingen gebruik jij de komkommer?