Gezellig Gent

Reizen door Eline

Gent ligt in de provincie Oost-Vlaanderen en is met haar bijna 240.000 inwoners de  tweede grootste gemeente in België. De stad ontstond in de Middeleeuwen, op een plek waar de rivieren de Schelde en de Leie samenvloeiden. Sinds het einde van de achttiende eeuw kende Gent een bloeiperiode, omdat er aan de oevers van deze rivieren moderne fabrieken werden gebouwd. De industriële revolutie zorgde er voor dat Gent als stad snel kon groeien en één van de belangrijkste steden binnen de Benelux werd. De fabriekswijk is nu overigens een hip gebied, aangezien in de oude fabrieken nu mooie appartementen, restaurants en hotels zijn gevestigd.

Bezienswaardigheden
Een dagje Gent is prima te doen en de stad is zeker met de auto binnen een paar uur vanuit Nederland makkelijk te bereiken. Maar wat kun je zoal zien en doen in Gent?

Het Gravensteen
Een kasteel middenin een stad? In Gent staat in het centrum een knots van een burcht, gebouwd in 1180 in opdracht van de toenmalige Graaf van Vlaanderen. Het werd ooit gebouwd op schaal naar voorbeeld van een burcht uit Jeruzalem, en vormt tot op de dag van vandaag een grote toeristische trekpleister voor de stad. Alleen het poortgebouw, de grafelijke residentie, de walmuur en de paardenstallen zijn voor bezoekers toegankelijk. Inwoners van de stad Gent hoeven overigens geen entreeprijs te betalen.

De Vrijdagmarkt
Het grootste en oudste plein van de stad, met veel historische waarde. Op het plein werden steekspelen, terechtstellingen en volksfeesten gehouden. En natuurlijk de wekelijkse markt. Het plein wordt omsingeld door allerlei mooie en oude gebouwen, waarvan het Toreken, het oorspronkelijke gildehuis, het oudste is. Op dit moment bevindt zich in dit gebouw het Poëziecentrum van Gent.

Middeleeuwse kerken en Belfort
Gent heeft een grote verzameling aan middeleeuwse kerken, kathedralen en begijnhoven. De bekendste, en de meest bepalende voor het gezicht van de stad, zijn de Sint Baafskathedraal en de Sint Niklaaskerk. Deze kerken staan samen met het Belfort (de klokkentoren van de stad) op een kleine afstand van elkaar en maken daardoor een grote indruk. Vele toeristen blijven dan ook even staan op de brug die het middeleeuwse centrum inleidt om een prachtig plaatje te schieten.

Boottocht langs de Graslei
Zwaar toeristisch, maar toch erg leuk om de stad vanuit een ander perspectief te zien: vanaf het water! In het centrum van de stad kun je op meerdere punten instappen in open rondvaartboten die varen langs de oude kades van Gent, door de fabriekswijk, langs het Gravensteen en de drie torens. Met een vrolijke Belg aan het roer die ook nog eens wat leuke quotes schiet (niet voor herhaling vatbaar), vermaak je je anderhalf uur lang prima.

Universiteit van Gent
Gent heeft een van de grootste universiteiten van België en met ruim 30.000 studenten is Gent dan ook een flinke studentenstad. Door de stad heen bevinden zich overal faculteiten en de aula is vanaf de buitenkant al een bezienswaardigheid. Een universiteit betekent dus ook veel cafés en restaurants die student-friendly zijn!  Proef eens een Gentse Tripel bijvoorbeeld, het bier van de stad.

Meer!
Naast deze bezienswaardigheden kun je je in Gent ook uitleven in de vele winkels, boetiekjes en prulariashops. Drink een Kriekske in de schaduw van het Gravensteen en hap een warme Belgische wafel weg aan de oever van de Leie. Vergeet Antwerpen, Gent  is the place to be!