Beauty / Lichaam
Lichaam

Help: ingegroeide haartjes!

Wat een dilemma: je onthaart je bikinilijn om het er mooi uit te laten zien, maar het onharen veroorzaakt juist weer die vreselijke rode bultjes, niet echt aantrekkelijk... Is er niet een manier om dit tegen te gaan?

Hoe ontstaan ingegroeide haartjes?
Door het scheren/ harsen/epileren maak je de haartjes kort. Er is dan een kans dat het topje van het haartje net onder de bovenste laag huidcellen verdwijnt, die er vervolgens overheen groeit. Als het haartje langer wordt, kan ie niet meer naar buiten door het 'gaatje' waar het eerst doorheen groeide. Het haartje blijft echter wel doorgroeien, alleen dan vlak onder de huidoppervlakte... Hierdoor kan de huid een beetje gaan ontsteken en wordt hij rood. Et voilà: je hebt zo'n vervelend ingegroeid haartje!

Wat kan je er tegen doen?

  • Je kunt verschillende ontharingstechnieken uitproberen. De één heeft geen last van ingegroeide haartjes als ze harst in plaats van scheren en voor de ander werkt epileren weer perfect. Experimenteer hier dus mee!
  • Scrubben. Scrubben en nog eens scrubben! Door het scrubben verwijder je namelijk de bovenste laag dode huidcellen, waardoor de haartjes makkelijker door hun 'gaatje' naar buiten kunnen groeien.
  • Je kunt voorzichtig (!) proberen het haartje met een pincet te verwijderen. Met de nadruk op voorzichtig, want je wilt toch niet de rest van je leven met lelijke littekentjes rondlopen?
  • Hetzelfde geldt voor knijpen. Als er een wit kopje op zit, kun je hier met een steriele (ontsmette) naald in prikken en voorzichtig knijpen. Maar doe dit absoluut niet te hard en als je merkt dat het niet helpt: stop er meteen mee! Je hebt namelijk de kans dat je het haartje verder naar binnen duwt en dan kan ie ontzettend gaan ontsteken.
  • Erg belangrijk: ontsmetten! Nadat je je huid hebt onthaard, ontsmetten. Als je met een pincet of naald aan de gang bent geweest, ontsmetten! Het is super belangrijk dat de 'wondjes' schoon blijven.
  • Je kunt natuurlijk ook overwegen om te stoppen met ontharen, dan ben je gelijk van het probleem af. Maar zo'n grote schaambos is sooooo seventies!

Nog een aantal tips:

  • * Scheer onder de douche en wacht totdat de haartjes 5 minuten nat zijn, ze zijn dan makkelijk te scheren. Scheer met de haargroeirichting mee, hiermee voorkom je dat de haartjes te kort worden afgesneden.
  • * Draag de dag na het scheren niet te strakke kleding, hierdoor kunnen ingegroeide haartjes en irritatie ontstaan.
  • * Je kunt dit middeltje eens proberen. Volgens redactielid Dagmar werkt het echt!

Wie o wie heeft de gouden tip die ons verlost van dit irritante probleem?