Zinderend zomerfruit

Eten door Eline

Aardbei
De zoete favoriet van jong en oud: het rode vruchtje met de kleine 'mee-eters' en het groene kroontje doet het elke zomer weer goed. Vooral omdat deze kleine jongen in Nederland veel wordt verbouwd en het een echt zomervruchtje is, liggen de supermarkten er vol mee. En dat komt natuurlijk ook omdat aardbeien heerlijk zijn in..., nou ja, eigenlijk alles. Gewoon om zo te snoepen (wel goed wassen!), met een beetje poedersuiker of slagroom, in de smoothie, als topping op een gebakje, verwerkt in een mousse, in stukjes door de salade, in je cocktail...

Kers
Ik was vroeger stomverbaasd dat de kersen gewoon aan de bomen groeiden in mijn oudtantes tuin in in Zuid-Frankrijk. Ze kwamen toch uit de supermarkt? Kersen zijn ook heerlijke zoete, dieprode vruchtjes die dit seizoen weer volop te verkrijgen zijn. En een leuke accessoire aan je oor (moet je er wel twee aan één takje hebben...).

Rode bes
Die zurige kleine besjes aan het groene takje: je moet ze leren eten. Maar ze zijn toch lekker fris met een beetje halfvolle yoghurt of kwark! Het rode vruchtje kun je trouwens ook goed verwerken tot een sausje bij bijvoorbeeld gehaktballetjes.

Blauwe bes
Het wat minder bekende maar o zo lekkere broertje van de rode bes. Steevast gooi ik in de zomer een bakje blauwe bessen door de fruitsalade.  Ze zijn wat zoeter en groter dan de rode bes, dus makkelijk te combineren met ander zoetig fruit.

Framboos
Het vrolijke roze harige vruchtje. In de zomer is de framboos op z'n allerlekkerst. Hij is wat minder uitgesproken zoet dan de aardbei, maar net zo makkelijk te verwerken in je toetje of salades! En wat dacht je ervan ze te pureren en een heerlijke frambozensaus over je sorbet te gieten...?

Braam
Eigenlijk meer voor de nazomer en herfst, maar met het zomerweer in Nederland weet je het nooit. Het donkerblauwe broertje van de framboos rijpt vooral aan het einde van de zomer, en is heerlijk om te verwerken tot jam.

Ander heerlijk fruit voor deze zomermaanden, maar eigenlijk het gehele jaar door te koop: ananas, mango, druif, friszure appel en passievrucht... Jummie!

Wat is jouw favoriete zomerfruit?