Olijfoliekoekjes met choco & rozemarijn

Eten door Paola

In Italië druppelen ze wat licht pittige olijfolie met een snufje zout over het vanille-ijs, of, zoals zij het zo mooi noemen: 'gelato con olio e sale'.

Ook in deze heerlijke chocoladekoekjes zorgt olijfolie voor een verrassende touch. Niet alleen qua smaak, maar ook qua structuur. In vergelijking met recepten waarin boter gebruikt wordt, is de smaak van deze koekjes wat volwassener en de kruim enigszins compacter. De toevoeging van verse rozemarijn haalt de bitterzoete smaak van de chocolade op en zorgt tegelijkertijd voor een kruidig accent. Koekjes voor bij de thee zijn het niet, maar als spannende afsluiting van een diner zijn ze zeer geslaagd.

Olijfoliekoekjes met pure chocola en rozemarijn
(voor ongeveer 20 koekjes)

Wat heb je nodig?

  • 250 g patentbloem
  • ½ tl bakpoeder
  • Mespunt zout
  • 1 ½ tl gedroogde rozemarijn
  • 120 g bittere chocolade, gehakt
  • 2 eieren
  • 65 ml olijfolie
  • 1 tl vanille-extract

Hoe maak je het?
1. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom. Voeg de rozemarijn en de chocolade toe en roer alles goed door.
2. Klop de eieren met de olijfolie en het vanille-extract.
3. Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe. Voeg ook de suiker toe. Roer eerst met een houten lepel, en stort het deeg dan op een werkblad. Kneed het tot een samenhangend geheel.
4. Verdeel het deeg in twee dikke schijven, wikkel ze in plasticfolie en leg ze tenminste een uur in de koelkast.
5. Haal het deeg vijf minuten voordat je het gaat uitrollen uit de koelkast.
6. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
7. Rol het eerste stuk deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Met een uitsteekvormpje (van ongeveer 5 centimeter diameter) snij je rondjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg ze met een beetje tussenruimte op de bakplaat. Doe hetzelfde met het tweede stuk deeg.
8. Bak de koekjes in 20 minuten en laat ze op een rek volledig afkoelen.

Tips:

  • Hak de chocolade met een scherp mes en gebruik een uitsteekvormpje van metaal.  
  • Haal het vormpje regelmatig door de bloem, zodat het uitsteken van de koekjes makkelijker gaat.
  • Het deeg lijkt meer op korstdeeg dan op koekjesdeeg en is daardoor wat moeilijker te bewerken. Zorg dat het gelijkmatig dik blijft en bestuif het regelmatig met bloem.
  • Bewaar de koekjes niet te lang. Eet ze het liefst dezelfde dag nog, dan zijn ze het lekkerst!

 
Enjoy!

Paola Westbeek is culinair schrijfster, receptenontwerpster en kookdocente. Ze is in 2007 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit, geeft kooklessen en schrijft voor verschillende Engelstalige kookmagazines. Kijk voor meer informatie over Paola en haar werkzaamheden op www.ladoucevie.nl.

Paola is culinair blogger voor Ze.nl en verblijdt ons regelmatig met haar kennis op culinair gebied!