Fijne dorstlesser: thee!

Sport & gezondheid door Eline

In deze komende (en hopelijk warme) zomermaanden is thee een goed alternatief voor een colaatje of Sprite. Het warme kopje water met een smaakje werkt namelijk zeer dorstlessend. Daarnaast bevat een kop thee gemiddeld 40 mg minder cafeïne dan een kop koffie. Ook bevat thee veel vitaminen (zoals B1, B2, B3, B5 en C), die weer prettig zijn voor je immuunsysteem. Om thee zijn werk te laten doen, kun je dit het beste drinken zonder suiker of melk.  In thee zitten antioxidanten, dus na een nacht alcohol zuivert zo'n kopje mooi je vermoeide lichaam! Thee is daarnaast vaak een goedkoop drankje in het café of restaurant, dus financieel handig tijdens deze crisismaanden. Veel voordelen dus!  En ze zijn er in elke gewenste smaak!

Hieronder mijn favoriete theesmaken:

1. Met stip op 1: witte thee! Witte thee is vergeleken met andere thee een tamelijk dure thee, omdat de jongste knoppen van de theestruik worden gebruikt. Het heeft een subtiele smaak en is goudgeel van kleur. Vaak heeft witte thee een bloemige smaak. Mijn favoriet is de witte thee met jasmijn en oranjebloesem van de Albert Heijn.

2. Maroc of Moroccan thee. Deze zwarte theesmaak werkt verfrissend met een scherp randje door de nasmaak van een vleugje mint. Lipton Infusion maakt een fijne Maroc thee, maar ook elk huismerk van de grotere supermarkten verkopen tegenwoordig een variant van Marokkaanse thee.

3. Groene thee met citroen. Groene thee bevat 10 keer meer antioxidanten dan zwarte thee en zit vol met vitamine C. Door het vleugje citroen werkt deze groene thee erg dorstlessend, en smaakt het niet naar gras (vaak het verwijt van groene thee). Groene thee is inmiddels een veelverkochte theesmaak en in elke supermarkt en horecagelegenheid te verkrijgen.

4. Verse muntthee. Sinds een paar jaar een hip fenomeen in cafés en restaurants. In het begin moest ik er een beetje aan wennen, zo'n plant in een kop heet water. Maar het frisse en scherpe van de munt geeft je thee een heerlijke natuurlijke smaak! De echte diehard drinken 'm sec, maar met een beetje suiker of honing maak je deze theevariant iets zoeter. Te verkrijgen in bijna elke horecagelegenheid of eenvoudig zelf te maken met een takje verse munt.

5. En ten slotte: de good old zwarte thee. Vaak wat zwaarder van smaak. Bijna elke vruchtenthee is een variant van de zwarte thee. Maar ook Earl Grey of English Tea (de meest basale theesoorten) behoren tot de zwarte theesoort. Bij lang trekken kan de thee een bittere bijsmaak krijgen. Probeer eens Bosvruchtenthee van de PLUS of Bosbessenthee van de Albert Heijn.

Welke thee drinkt Ze het liefst?