Zondig zonder zorgen

Eten door Martine

De vijand: Een puntzak dikke, goudgele, glanzende friet met een flinke klodder romige mayo.
De redder in nood: Een even heerlijke puntzak Aviko Fridéale met een goede klodder fritessaus.
Het voordeel: 150 calorieën minder dan een gewoon patatje (300 tegenover 450 kcal), 9 gram minder vet (12 tegenover 21 gram), 6 gram minder verzadigd vet (1 tegenover 7 gram) en een besparing van 55 kcal op de saus (148 kcal tegenover 93 kcal per eetlepel). (Bron: www.mydailylifestyle.com)

De vijand: Een overheerlijke, dikke reep melkchocolade.
De redder in nood: Pure chocolade.
Het voordeel: Oké, het is voor een melkchocaholic even wennen, maar als je het een paar keer probeert is 'zwarte' chocolade zooooooo lekker. En de voordelen zijn er plenty. Behalve dat chocolade met meer dan 70% cacao veel minder vet bevat, verlaagt het de bloeddruk. Moeten we er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat dat is als je slechts één zo'n klein blokje neemt. Maar goed: als je het dan toch aflegt tegen je innerlijke drang, dan liever dit.

De vijand: Übervers slagroomijs of een ander groooooooooot ijsje zoals een Magnum.
De redder in nood: Slagroomijs light van Hertog. Of, favoriet hier bij Ze.nl: Solero! Een te lekker fruitijsje met daarin toch een soort van roomijs. Maar dan stiekem van yoghurt.
Het voordeel: Hertog slagroomijs light bevat 50 procent minder calorieën! En Solero is een lekker groot ijsje (formaatje Magnum), maar bevat slechts 99 kcal! Da's nog eens extra genieten.

De vijand: Een dikke, vette hamburger met mayo, curry en alles erop en eraan.
De redder in nood: Een net zo lekker, maar gezonder broodje hamburger.
Het voordeel: Minder vet, minder calorieën, meer vezels en een verzadigd gevoel! Trek? Hieronder het recept!



Hamburger:
330 kCal.; 11 gram vet, waarvan 7 gram onverzadigd.
Zonder kaas: 275 kCal.; 8 gram vet, waarvan 6 gram onverzadigd.

Nodig voor 2 personen:
2 bruine bolletjes
2 tartaartjes à 75 gram
1 grote vleestomaat
2 plakken belegen 30 kaas
1 ui, in ringen gesneden
1 grote augurk of halve komkommer, in de lengte in plakken gesneden
tomatenketchup
1 el olijfolie
peper & zout

Snij de bolletjes open en leg ze in de voorverwarmde oven (ca. 180 graden). Bestrooi de tartaartjes, die je 'op maat' kunt rollen met een deegroller zodat ze goed op je broodjes passen, met peper en zout en smeer er met een kwastje wat olijfolie op. Bak de tartaartjes zo'n drie minuten in een grillpan. Beleg de broodjes tartaar met de overige ingrediënten en geniet zonder zorgen!