Freelancer worden in crisistijd?

Werk & studie door Redactie Ze.nl

"Volgens mij heb jij de ballen wel om te gaan freelancen." Dit zei een collega laatst tegen me en die opmerking zette me aan het denken. De vrijheid van geen baas boven je, van zelf je tijd indelen, 'nee' kunnen zeggen tegen een klus waar je geen tijd voor hebt of die misschien niet zo goed bij je past... dat is waar veel vrouwen van dromen.

Inmiddels heb ik zelf werkervaring en een netwerk van professionals om me heen. Maar is dat genoeg? Wat moet je doen om te starten als freelancer? En waar moet je extra aan denken in deze crisistijden?

Duizendpoot
Natuurlijk moet je goed zijn in je eigen vak; de producten of diensten die je wilt aanbieden. Maar je moet ook een echte duizendpoot zijn. Ineens ben je zelf verantwoordelijk voor je inkoop, verkoop, communicatie, administratie en financiën. Gelukkig is met een beetje goede wil alles te leren. En wat je niet wilt of kunt leren, besteed je uit aan een andere professional.

Ondernemingsplan
Om te starten als freelancer (ZZP-er) is het ook slim om een ondernemingsplan of plan van aanpak te maken. Als leidraad om jezelf te sturen en regelmatig te evalueren of je nog op de goede weg zit. Als je dan ook je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst hebt geregeld, kun je aan de slag.

Economische recessie
Freelancen op zich is al een sprong in het diepe der onzekerheid. En de economische situatie maakt het er niet veel beter op. Of wel...? De economie drijft voor een belangrijk deel op freelancers. Organisaties en bedrijven concentreren zich op hun kerntaken en voor gespecialiseerde opdrachten zoeken ze ervaren, flexibele mensen.

Omdat bedrijven werknemers niet altijd kunnen ontslaan, bezuinigen ze bij financiële problemen in eerste instantie op uitzendkrachten en freelancers. Werk dat eerst werd uitbesteed, moet weer uitgevoerd worden door interne medewerkers. Die kosten zijn immers al gemaakt. Maar uiteindelijk zullen bij bezuinigen ook vaste medewerkers worden ontslagen. En omdat het werk toch moet gebeuren, worden er weer freelancers ingehuurd.

Specialisme
Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar deze situatie schetst de ruimte die er voor freelancers is. Freelancers zijn ook in economische crisis dus zeker nodig. Of júist nodig. Maar let op: in deze tijden is de vraag naar freelancers met een originele, eigenzinnige aanpak groot.

Zorg dus dat je een specialisme hebt. Dat kan van alles zijn: een vroedvrouw die gespecialiseerd is in het maken van pret-echo's, een coach die organisaties helpt met opruimen en organiseren, een organisator van evenementen, die in deze tijden bijvoorbeeld kan inspelen op budget-uitjes voor bedrijven. Bandenplakkers die aan huis komen om je fiets te repareren, tekstschrijvers die gespecialiseerd zijn in het schrijven over één specifiek onderwerp. Kortom; zorg dat je iets unieks toevoegt met jouw freelance-bedrijf.

Baan of Loopbaan?
Freelancers zijn over het algemeen beter in staat om in te spelen op nieuwe kansen en bedreigingen. Ze hebben ervaring in het omgaan met onzekerheid en zijn gewend om te investeren in hun eigen kapitaal van kennis, vaardigheden en contacten. Zo'n ondernemende houding biedt op de lange termijn misschien zelfs wel meer zekerheid dan een baan. Want de baan voor het leven bestaat bijna niet meer. Ach... uiteindelijk draait het niet om je baan, maar om je loopbaan!