ZeWerkt... Vrijwilllig

Werk & studie door Charlotte_B

Laura Beck is een 24-jarige studente aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast haar master Bestuurskunde werkt ze al zo’n anderhalf jaar met veel plezier voor Stichting Iskaashi: een vrijwilligersorganisatie in Amsterdam die zich inzet voor Somalië.


Laura voor het oude Volkskrantgebouw in Amsterdam, waar Stichting Iskaashi, net zoals veel andere vrijwilligersorganisaties, kantoor houdt.


Waarom besloot je 1,5 jaar geleden om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Ik was altijd al geïnteresseerd in mensen die het minder goed hadden dan ik. Toen ik tijdens mijn bachelor een minor Conflict Studies volgde, kreeg ik meer inzicht in situaties in verschillende landen en de mensen die er leven. Ik schreef mijn scriptie over het Nederlands asielzoekersbeleid en besloot toen dat ik iets wilde doen voor mensen die in een conflictgebied leven, of mensen die hebben moeten vluchten. Ik kreeg toen meer vrije tijd, en besefte dat ik die nuttig kon besteden.”

Hoe ben je bij Stichting Iskaashi terechtgekomen?

“Ik liep toevallig langs de voormalige vestiging van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam in de Jordaan. Via hun vacaturebank heb ik verschillende organisaties benaderd. Binnen een uur werd ik door Nasir, één van de oprichters van Stichting Iskaashi, teruggebeld of ik langs kon komen.”

Wat doet Stichting Iskaashi precies?

“Stichting Iskaashi zet zich in voor de gezondheid, de educatie en de zelfredzaamheid van de nomadenbevolking in Somalië. We richten ons met name op vrouwen en kinderen. Daarnaast proberen we bewustwording te creëren over de situatie in Somalië. Ook zetten we ons in voor de Somalische bevolking in Nederland die het minder breed hebben. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een kindervakantie georganiseerd voor kinderen die niet op vakantie kunnen.”

Wat is jouw functie binnen de stichting?

“Eigenlijk is mijn functie heel breed. Ik zorg bijvoorbeeld voor de fondsenwerving en ik organiseer projecten in Nederland. Door dit werk hoop ik een klein verschil te maken in de levensomstandigheden van de nomaden. Een leuke bijkomstigheid is dat ik zelf kan beslissen welke taken ik oppak, dat ik mijn ideeën erin kwijt kan en dat ik mijn eigen tijd kan indelen. Wel vind ik het lastig dat het soms lang duurt voordat een project afgerond is. Daarbij kan ik het eindresultaat van projecten in Somalië zelf niet zien. Daarom was het zo leuk om een kindervakantie hier in Nederland te organiseren en om de kinderen te zien genieten!”


Wat vind je belangrijk binnen een stichting?

“Dat gemotiveerde mensen met enthousiasme werken aan de projecten en dat je zeker weet dat het geld goed terechtkomt. Bij Stichting Iskaashi komen de initiatieven voor de projecten vanuit de bevolking in Somalië zelf. Onze vestiging in Somalië bekijkt de aanvragen op haalbaarheid, voordat wij ermee aan de slag gaan. Omdat de vier oprichters van Stichting Iskaashi zelf Somalische vluchtelingen zijn, kennen zij de cultuur, de taal en de situatie. Deze stichting wordt echt vanuit het hart geleid. Dat geeft vertrouwen.”

Heb je nog tips voor mensen die zich willen oriënteren op vrijwilligerswerk?

“Bedenk eerst wat voor soort vrijwilligerswerk je precies zou willen doen. Er zijn zo veel mogelijkheden, dus zoek iets wat bij je past. Buiten dat je iets voor anderen doet, is het ook leerzaam voor jezelf. Trouwens, Stichting Iskaashi kan ook wel wat hulp gebruiken, haha!”

Interesse in een vrijwilligersbaan? De volgende websites kunnen inspiratie opleveren:
www.nldoet.nl
www.iskaashi.org
www.vca.nu
www.ikwordmaatje.nl

Doe jij vrijwilligerswerk of zou je het wel willen doen?