Dit zegt jouw lichaam over jou!

Sport & gezondheid door Martine

Volgens onderzoekers aan de Sungkyunkwan University School of Medicine in Korea kun je aan de hand van je lengte, schoenmaat en andere lichamelijke kenmerken zien of je verhoogde kans op lichamelijke aandoeningen hebt. Dat meldt Mail Online, de website van Daily Mail.

Lang?
Vrouwen die langer zijn dan 1 meter 75 zouden een grotere kans hebben op borstkanker. Een verklaring die hiervoor wordt gegeven is dat de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de lengte van vrouwen ook een toename van het aantal melkklierweefsel in de borsten veroorzaken. De meeste tumoren bij borstkanker ontstaan in dit weefsel dus hoe meer klieren, des te groter de kans op kanker.

Grote voeten?
Vrouwen met grote voeten, en die als kind een grote romp en brede schouders hadden, hebben eveneens een grotere kans op borstkanker, aldus een studie aan Bristol University. Grote voeten zou in verband gebracht kunnen worden met een grotere inname van calorieën tijdens de jeugd, wat de kans op deze categorie kanker zou vergroten.

Klein?
Over vrouwen meldt Mail Online niets, maar mannen kleiner dan 1 meter 70 hebben een grotere kans op een hartaanval dan langere mannen, volgens een rapport van Harvard University. Mannen die langer zijn, zouden maar liefst 35 procent minder kans hebben een hartaanval te krijgen. Met iedere centimeter meer zou het risico zelfs nog meer afnemen.

Wel zouden zowel kleine mannen als vrouwen een grotere kans op darmkanker en een hoge bloeddruk hebben.

Klein koppie?
Als je in het bezit bent van een klein hoofd, kortere benen en armen, dan is je kans op dementie groter dan mensen met gemiddelde afmetingen.

Korte benen?
Veel vrouwen zouden een moord doen voor een paar lange killerlegs, gewoon omdat ze dat mooi vinden. Maar er zit er nu blijkbaar nog een voordeel aan een paar lange benen: een kleinere kans op diabetes type 2. Kortbenige dames hebben 20 procent grotere kans op deze ziekte.

Lange vingers?
Een relatief lange ringvinger zou duiden op een teveel aan het mannelijke hormoon testosteren duiden toen je in je moeders buik zat. Een lange ringvinger zou de kans op autisme, ADHD en depressie verhogen.

Moeten we ons nu extra druk maken?
Nee, want hoe lang, kort, groot of klein je ook bent, het lijkt erop dat je altijd wel ergens een vergrote kans op hebt. Het enige dat je kunt doen, is jezelf een gezonde levensstijl aanmeten. Gezond eten, genoeg bewegen, niet roken en niet teveel stressen. Die benen worden toch niet langer!

Bron: The Daily Mail