Dineren in het donker bij Ctaste!

Eten door Marcella

Tegenwoordig zijn activiteiten in het donker populair. Neem het nieuwe programma Daten in het Donker, waarin de date zich afspeelt in een donkere ruimte en de eerste indruk niet gebaseerd wordt op het uiterlijk. Dit is ook de gedachte achter het concept 'dineren in het donker'. Ctaste wil de smaakpupillen optimaal het werk laten doen en de gasten laten ervaren hoe gerechten smaken zonder beïnvloed te zijn door wat je ziet. Een bijzondere vermelding is dat de kelners en serveersters van Ctaste een visuele beperking hebben. Ze zijn zeer slechtziend of zelfs blind. Omdat zij weten hoe het is om niets te kunnen zien, kunnen zij de gasten als geen ander begeleiden tijdens deze unieke ervaring!    

Vol spanning ging ik de uitdaging aan, zonder te weten wat me te wachten zou staan. Hoe donker zou het zijn; zou je echt geen hand voor ogen kunnen zien? Wat zouden we voorgeschoteld krijgen? En hoe vind ik in hemelsnaam mijn tafeltje weer terug als ik even naar de wc ben geweest? De enige manier om hier achter te komen, was om het zelf te gaan ervaren: dineren in het donker!

De ontvangst
We werden ontvangen in een verlichte lounge. Daar namen we een drankje om vervolgens door onze gastheer naar de donkere kamer te worden begeleid. Om voor één keer te ervaren hoe het is om te dineren zonder zicht, werden we verzocht alles wat ook maar enigszins lichtgevend is in een kluisje te leggen. Nadat we onze spullen hadden opgeborgen, waren we klaar om vanavond alleen af te gaan op smaak, geur en tast en ons over te geven aan een compleet donkere ruimte. We werden verwelkomd door onze gastheer die ons vanavond daar wegwijs zou maken. Hij vertelde dat hij zeer slechtziend is en slechts 10 tot 30 procent zicht heeft.

Op naar de donkere ruimte...
Om ons zo soepel mogelijk naar de tafel te begeleiden, vormden we een polonaise met onze kelner voorop. Gezellig, was mijn eerste gedachte. Maar toen ik me eenmaal in de donkere ruimte begaf, begon m'n hart wel even sneller te kloppen. Het was er donkerder dan donker. Het was er zo donker dat je echt geen hand voor ogen zag! In polonaise liepen we door de donkere ruimte naar onze tafel. Onze gastheer zorgde dat we allemaal goed aan tafel zaten: "Je staat nu voor je stoel, pak de rugleuning vast en ga rustig zitten." Uit nieuwsgierigheid ging ik met mijn handen voelen wat er op tafel stond. Eenmaal aan tafel raakte je langzaam gewend aan het feit dat je niets ziet. Wanneer we iets nodig hadden, ook als je bijvoorbeeld naar de wc moet, konden we onze gastheer bij zijn naam roepen. Om te voorkomen dat je alleen maar geschreeuw van namen hoort, dragen de kelners en serveersters een belletje bij zich. Op deze manier hoor je als er iemand in de buurt is.

Het eten
Wij hadden gekozen voor een verrassingmenu dat uit een voor-, hoofd- en nagerecht bestond. Daarbij kun je kiezen uit vlees, vis of vegetarisch en aangeven wat je echt niet lust. Naast het menu namen we een wijnarrangement, zodat je bij elke gang een passende wijn krijgt. Ik ga verder niet verklappen wat er op mijn bord lag. Wel kan ik vertellen dat het vooral een grappige ervaring was. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je drie keer niets op je vork hebt en in een lege vork hapt. Je ziet immers niet waar en wat er op je bord ligt. Het kan ook gebeuren dat je al het hele stuk vlees of vis op hebt, maar de gehele garnering nog op je bord ligt! Maar ook de nodige flauwe grappen als: "Dat ziet er lekker uit," vlogen over tafel. Natuurlijk wel met respect naar de bediening van die avond.

En het is weer licht...
Toen we uitgetafeld waren, werden we weer in polonaise teruggebracht naar de verlichte lounge. Met knijpende ogen (niet erg prettig zo'n overgang) gingen we het licht tegemoet. En ik moet toegeven, wat was ik blij dat ik weer iets zag! Evaluerend over wat we hebben gegeten en hoe de ruimte er uit zou hebben gezien, kwam de serveerster van de lounge (die overigens geen visuele beperking heeft) met ons een raadspelletje doen over de gerechten. Erg leuk om te vergelijken wat je denkt geproefd te hebben en wat je uiteindelijk hebt gegeten.


Het oordeel
Ctaste is een bijzonder restaurant dat dineren in het donker mogelijk maakt. Voor één keer ga je af op smaak, geur en tast en ervaar je hoe het is om te dineren in het donker. De prijs-kwaliteit verhouding is goed. Je kunt gerechten van goede kwaliteit verwachten en het is te vergelijken met een gemiddeld restaurant. Het menu, bestaande uit een voor-, hoofd- en nagerecht, wordt aangeboden voor 39,50 euro per persoon. Kortom: ga voor één avond de uitdaging aan; je bent een ervaring rijker!

Ctaste
Amsteldijk 55
Amsterdam
020-6752831