Yfke's Model Secrets

Make-up door Saar

Op 15-jarige leeftijd werd Yfke Sturm ontdekt door een modelscout, terwijl ze met haar moeder aan het shoppen was bij de HEMA. De blonde schone is een voorbeeld voor velen: blijkbaar kunnen wij als Hollandse meiden óók tot de wereldtop behoren. Maar hoe moeilijk is het om zo ver te komen? Wat moet je er voor doen, of laten? En wanneer je eenmaal ergens binnen bent... blijft het dan bij een klus voor de plaatselijke kledingwinkel, of pronk jij over een tijdje ook op de catwalk in één van Victoria's Secrets?
 
Yfke had zelf maar wat graag een 'handleiding' gehad, aan het begin van haar loopbaan. Door de vele mailtjes die ze de afgelopen jaren ontving, merkte ze dat er meer meiden zijn met dezelfde behoefte. Voor alle modellen-in spé die graag meer weten over het 'reilen en zeilen' in de wereld van shoots en catwalks, besloot ze een handig 'how to'-boek te schrijven. Terwijl Yfke voor haar werk de hele wereld overvloog, tekende co-auteur Martijn van Stuyvenberg haar verhaal op.

De gebruikte schrijfstijl doet erg denken aan de kritische manier waarop Daphne Deckers de wereld om zich heen beschrijft en zichzelf af en toe lekker bespot. Yfke's Model Secrets is geen literair hoogstandje, maar dat is de intentie ook niet. Het boek is een handige gids, waarin enkele onderwerpen kort worden aangestipt.
Yfke's Model Secrets is vooral leuk om te bekijken vanwege alle foto's, die een kant van het model-zijn laten zien die de meesten onder ons niet kennen. De uitspraak 'lelijk in de luier, mooi in de sluier' blijkt enigszins waar: ook Yfke zag er niet altijd even elegant uit in haar jongere jaren. Er is dus hoop voor wie met afschuw terugkijkt naar haar jeugdfoto's.

Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken, wat maakt dat je er vlot doorheen bladert. Yfke geeft tips geeft voor een stijlvolle garderobe (welke basics heb je zéker nodig?), toont haar uitdagende work-out, en haalt het fabeltje dat modellen niets eten onderuit. Ze beantwoordt vragen als: 'Wat doe jij als je in Nederland bent en je loopt langs een snackbar?' en deelt hilarische gebeurtenissen die achter de schermen voorvallen en de buitenwereld ontgaan. Verder heeft Yfke haar weekmenu opgenomen in het boek, al zal dat voor de meesten onder ons niet aan te raden zijn dit te volgen. (Denk: is dit alles?) Yfke spijkert je kennis over kapsels, make-up en de verschillende soorten modellen bij én leert in jezelf te geloven. (Nou ja, ze geeft je een eerste zetje in de goede richting.)

Uit Yfkes verslag wordt vooral duidelijk dat het leven van een model niet enkel uit glitter, glamour en bubbels bestaat: je bent een poppetje dat zo opzij gezet kan worden, je dient je lijf in optimale conditie te houden - als ware je een topsporter - en de term 'schoonheidsslaapje' doet zijn naam heus eer aan. Zie jij jezelf al in Yfkes voetsporen treden, of heb je na het lezen van haar boek toch nog enkele onbeantwoorde vragen? Yfke geeft aan dat ze het leuk vindt om beginnende modellen te helpen, berichtjes mogen achtergelaten worden op haar website. Surf hiervoor naar www.yfkesturm.nl.
 
Tenslotte willen we graag een momentje de aandacht vragen voor het Yfke For Kids Fonds, dat zich richt op Rode Kruis-projecten van kinderen in ontwikkelingslanden. Als ambassadeur zet Yfke haar bekendheid in, om de situattie van kinderen die opgroeien in armoede en benarde omstandigheden te verbeteren. (Zie ook deze link.)

Yfke's Model Secrets
Yfke Sturm & Martijn van Stuyvenberg

ISBN: 9049998607
Prijs: 15,00
Uitgeverij: Truth & Dare