Het zomerkapsel van 2009

Make-up door Saskia

En dat is niet zo gek. Want met haar waar 'beweging' in zit, krijg je een jonge, onbezorgde, sexy uitstraling. Een belangrijk detail van het kapsel 2009: de scheiding moet in het midden! Sterren als Madonna, Julia Roberts en Sarah Jessica Parker zetten de trend: zij dragen op dit moment hun lange haar met grove krullen of slag. De golvende kapsels zijn daarnaast ook gespot op de catwalk bij de zomershows van Gucci.

Dat klinkt prachtig, maar hoe krijg ik dat voor elkaar?
Heb je wel lang haar, maar geen slag van jezelf? Niet getreurd. In elk haar, zelfs in stijl Aziatisch haar, is een krul te krijgen, zolang je maar de juiste apparatuur gebruikt!  Zo kun je met behulp van een föhn en een beetje oefening je eigen krullen weer activeren en veerkrachtig maken, of - als je van jezelf geen krullen hebt - een mooie slag in je haar creëren. Hoe? Nou, zo:

Wat heb je nodig?
- Föhn met diffuser
- Ronde borstel
- Serum
- Mousse of een curl activator
- Milde shampoo
- Milde conditioner
- Putty en/of haarlak
- Handdoek

Stap 1: Was je haar
De mooiste krullen krijg je in schoongewassen haar. Was je haar daarom eerst met een milde shampoo en een milde conditioner. Gebruik na het wassen een handdoek om het meeste water  voorzichtig uit je haar te knijpen. Ga niet schrobben met de handdoek; dan krijg je klitten en kun je je haar beschadigen.

Stap 2: Verdeel een serum over je haar
Om je haar klaar te maken voor het föhnen gebruik je een serum. Een serum prepareert je haar voor het stylen en houdt het haar langer en beter in model. Tom Sebastian: "Kies altijd een serum zonder siliconen; een serum mét siliconen is vettig en kan er juist voor zorgen dat je krullen snel uitzakken." Gebruik niet teveel, aan een paar druppels heb je genoeg. Verdeel het serum gelijkmatig over je haar.

Stap 3: Föhnen met een diffuser
Om ervoor te zorgen dat je krullen ook mooi blijven zitten, gebruik je een mousse of een curl activator. Die kneed je aan de haaraanzet voordat je gaat föhnen. Föhnen droogt je haar uit. Het serum dat je in de vorige stap in je haar hebt gesmeerd vormt een extra beschermlaagje. Toch wil dit niet zeggen dat je de föhn direct op de hoogste stand kunt zetten. Gebruik altijd een diffuser en zet de föhn op de laagste stand. Föhn je haar nooit te heet en föhn het ook nooit te droog. Als je het laatste restje, ongeveer 10%, aan de lucht laat drogen, dan gaat je haar minder pluizen.

Stap 4: Föhnen met een ronde borstel
Om een mooie slag in je haar te krijgen, gebruik je bij het föhnen een ronde borstel. Pak een streng haar, plaats de borstel aan de haaraanzet en draai de borstel voorzichtig terwijl je de streng van bovenaf föhnt. Trek niet in één keer door naar onderen, maar verplaats je borstel steeds een stukje.

Stap 5: Fixeren!
Als je kapsel klaar is, dan is het tijd om ze te fixeren. Dit kun je doen met haarlak, maar ook met een putty. Een putty is een soort crèmeachtige gel die je haar extra steun en stevigheid geeft. Het voordeel van een putty is dat je haar beweeglijk blijft én dat het vaak verrijkt is met verzorgende bestanddelen. Je kunt dus gewoon nog met je handen door je krullen woelen, zonder dat ze daardoor uitzakken en je haar droogt er niet van uit. Wrijf een klein beetje putty in je handpalm warm en gebruik het om plukken te accentueren en je haar verder te modelleren. Kneed je krullen goed in vorm, dan blijven ze beter zitten. Als je je haar wilt fixeren met haarlak, houd de bus dan op ongeveer 25 tot 30 centimeter afstand en verdeel de lak gelijkmatig over je haar.

En voila, je hebt hét zomerkapsel van 2009! Meer ervaren krulsters kunnen ook aan de slag gaan met de krultang of zelfs de stijltang! Veel succes!