Don't eat @ the station!

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Dagelijks zijn er duizenden mensen waarbij dit zo gaat. Op de middelgrote en grote stations zijn tegenwoordig ontzettend veel verleidingen te vinden. Voor mensen met overgewicht is dit helaas niet zo goed. De verschillende kiosken, Albert Heijn To Go's, broodzaken, Smullers en Swirl's maken het de mensen die wat kilo's kwijt willen raken niet gemakkelijker. Als je geen tijd hebt om te ontbijten kun je er terecht, maar ook als je met veel trek uit school of van je werk komt en geen zin meer hebt om te koken. Eigenlijk zijn er op elk moment van de dag wel voldoende versnaperingen te vinden die op dat moment voor jou aantrekkelijk zijn. Je denkt nog even goed na, het ging juist zo goed met je afvalpoging. Dus je wilt eigenlijk wel iets gezonds om te eten.

Waar kun je dan op zo'n moment het beste voor kiezen?

Het beste kun je naar de Albert Heijn To Go gaan om een stuk fruit, een krentenbol of een ander broodje te kopen. Ook een kop koffie of thee is goed om de tijd te doden en toch weinig kilocalorieën binnen te krijgen. Pas op met het kopen van eten op het station, want in die winkels zijn heel veel producten te krijgen die vele malen lekkerder zijn dan die krentenbol of die kop thee. Door toch de winkel in te gaan maak je het jezelf erg moeilijk...

Eigenlijk is snel even eten op het station nooit goed. Zeker als je af wilt vallen is het heel belangrijk om altijd bewust te zijn van wat je eet. Je moet daar dan ook de tijd voor nemen. Wanneer jij op het station snel je bolletje of snackje naar binnen knabbelt, doe je het puur omdat je je verveelt en trek hebt. Binnen no-time zit het achter je kiezen en heb je niet eens door gehad dat je überhaupt iets gegeten hebt.

De absolute grote zonde op het station zijn de snacks van de Smullers, de Burger King en de overheerlijke ijsjes van de Swirl's. Deze producten zitten bomvol met calorieën en voor dat je het weet zijn ze op. Probeer dit dus echt te vermijden, want als je daar een gewoonte van maakt zullen de kilo's eraan vliegen.

Aangezien we momenteel in een economische recessie leven is er nog een extra reden waarom het niet verstandig is om eten en drinken te kopen op het station. Alles is er een stuk duurder dan in een normale supermarkt. Het beste kun je dus gewoon altijd zelf een stuk fruit of een verantwoord tussendoortje in je tas stoppen zodat je helemaal niets hoeft te kopen. Als je dan trek hebt eet je dat gewoon op. Het kost je geen extra geld en de kans dat je dan de verleidingen kunt weerstaan wordt een stuk groter!

Probeer het station niet te associëren met een plek waar je veel eten kunt kopen. Ga als je moet wachten lekker een winkel in waar je tijdschriften kunt kopen en kijk daar wat rond. Een lekker muziekje opzetten of een boek lezen helpt ook. Je hebt dan een ander soort afleiding waardoor je waarschijnlijk niet eens denkt aan eten... Kies een mooi plekje uit op het station en je zult dan merken, dat ook zonder afleiding van eten de tijd vliegt en dat het ook wel mee valt met de trek die je altijd lijkt te hebben. Voor je het weet is die trein er weer en heb je niet eens door dat je een half uur hebt gewacht.

Wees dus verstandig en eet je maaltijden gewoon thuis. Je kunt er dan veel meer van genieten, het helpt je een hoop geld besparen en het is ook nog eens veel beter voor je gezondheid!
 
Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij, voedingsdeskundige bij de website www.valtaf.nl.