De halfnaakte waarheid

Intiem door Martine

"Maar die indruk wek je wel."  BENG!!  Dit komt hard aan: ik wek de indruk dat ik dik ben? Is het mijn kleding? Zit mijn broek te strak? Piept er wat overtolligs onder de rand vandaan? "Je hebt het er vaak over. Maar je bent niet dik: je bent massief. Pezig."

Ai, teveel informatie. Binnen een minuut wordt me verteld dat ik dik lijk, maar in feite massief en pezig ben. Ik krimp iets ineen op de bank. Massief en pezig zullen aardig bedoeld zijn, maar staan samen met 'flink', 'gezet', 'mollig' en 'stevig', gewoon in mijn rijtje 'synoniemen voor dik'.
 
"Al zou jij afvallen, dan zou dat geen verschil maken. Dit is gewoon jouw lichaamsbouw," waarna een uitvoerige schets van mijn lijf volgt, met medewerking van schoonmama. "Toen je hier laatst in je bikini liep, vonden we allebei dat je eigenlijk best een goed figuur hebt. Alle verhoudingen kloppen. Toch Kees? Daar hadden we het toch nog over, 's avonds?"
 
Voor alle duidelijkheid: ik had goede redenen om in het bijzijn van mijn schoonouders halfnaakt rond te lopen: het was vierendertig graden, hun huisje staat aan de plassen en de enige kans op overleven was op dat moment een duik in het koele water. Maar de wetenschap dat mijn lijf vervolgens 's avonds uitgebreid op tafel gegooid werd, zou een goede reden geweest zijn toch te sterven aan de hitte.
 
Ondanks dat ik opgelaten "..bedankt.." mompel en aangeef dat er nu wel weer genoeg over mij gesproken is, gaan schoonpapa en -mama toch nog even door. En wordt duidelijk wat ze nu precies bedoelen. "Je hebt een verkeerd zelfbeeld. Net als die vrouwen in dat programma van Daphne Deckers. Je bent zo gefocust op je minpunten, dat je de rest uit het oog verliest. Je vertekent het beeld."
 
Mocht je het gemist hebben: Daphne probeert in haar programma De Naakte Waarheid mensen met een negatief zelfbeeld, positiever naar zichzelf te laten kijken. Hét bewijs dat deze dames inderdaad een verkeerd zelfbeeld hebben, wordt volgens de makers geleverd wanneer zij zichzelf in een rij vrouwen, plat gezegd opgesteld van dun naar dik, moeten plaatsen. Uiteraard schatten de dames in kwestie zichzelf altijd te groot en dik in. En zo zou het ook bij mij zitten. Mijn ronde heupen zijn geen vet, dat zijn pezen. Spieren zelfs. Mijn stevige billen? Zelfde verhaal. Niet dat dat uit BMI-tests blijkt. Maar mijn schoonvader heeft het zelf gezien toen ik van de zomer halfnaakt in bikini de plassen insprong.
 
Het is de naakte waarheid. Nou ja, de halfnaakte waarheid. En ik laat het er maar bij.