De 7 bekendste complottheorieën

De maatschappij door Marleen_S
De aanslagen op 11 september waren gepland en Michael Jackson is helemaal niet dood… Grote opgeblazen geruchten of de keiharde waarheid die de geheime dienst voor ons achterhoudt? Speculeer mee met deze complottheorieën.

 
De maanlanding - nooit gebeurd
"That's one small step for a man, one giant leap..." Ja, ja. Als we een paar boze tongen op deze wereld mogen geloven, heeft er nog nooit een man een voet op de maan gezet. De maanlanding zou nooit hebben plaatsgevonden, maar een in scène gezette film in een studio in Hollywood wel.


In een race om welk land de verste vorderingen zou maken in de ruimtetechnologie, wilde Amerika absoluut niet onder doen. Dus hebben ze de hele maanlanding van A tot Z in scène gezet. Astronaut Neil Armstrong zou vervangen zijn door een acteur in de reeks missies die de astronauten aflegden naar de maan. Het geld dat de NASA bij elkaar had verzameld om het Apollo-programma te realiseren zou vervolgens zijn gebruikt om alle betrokkenen af te kopen. En waarvoor al die moeite? Om hun status als machtigste land van de wereld te behouden.

'Deskundigen' beweren daarbij dat er ook haken en ogen zitten aan de hoeveelheid foto's die zijn gemaakt tijdens de maanlandingen en de foto's zelf. Goed, hoe dan ook, het valt allemaal te verklaren. En de astronauten waren bij terugkomst op aarde allemaal 'besmet' met straling. Tja, hoe verklaar je dat?

De aanslagen op 9/11 - hartstikke gepland

Wat er deze dag is gebeurd in de Verenigde Staten van Amerika, gaat de geschiedenisboeken in als één van de grootste terroristische aanslagen ooit. De aanslag wordt al gauw opgeëist door aanhangers van Osama Bin Laden en de leider himself wordt een aantal jaren later opgespoord en omgebracht door het Amerikaanse leger.

Maar dat zou eigenlijk helemaal niet zijn gebeurd. De aanslag was volledig gepland door de Amerikaanse regering. President George W. Bush organiseerde de vliegtuigrampen om het militaire budget te vergroten en de burgerlijke vrijheid te beperken. Weer een machtsspelletje dus. Er bestaat ook een tweede versie van deze complottheorie. Bush zou het niet hebben bedacht, maar de aanslag ook niet met man en macht hebben voorkomen.


De Bermudadriehoek - één groot mysterie

Het is toch wel een beetje gek. Op een bepaalde plek ergens in de Atlantische Oceaan verdwijnen de grootste schepen als sneeuw voor de zon. Piraten? Noppes. Een zeestorm? Nada, ook niet. Het zou allemaal te maken hebben met de beruchte Bermudadriehoek.

Wat dat is? De Bermudadriehoek is een denkbeeldige driehoek tussen Miami, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden. Op mysterieuze wijze zouden vliegtuigen en boten zomaar verdwijnen in het niets. Door een magnetisch veld zouden deze naar een andere dimensie worden getrokken. Bewezen is dit natuurlijk nooit, maar wetenschappers kunnen het niet zo goed verklaren. Iets met natuurwetten, maar verder komen ze niet.

De Holocaust - in ontkenning

Wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, mag nooit weer. Je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te begrijpen dat dit zo verschrikkelijk erg moet zijn geweest en de gruweldaden van Adolf Hitler daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Door de talloze foto's, overlevenden en andere miljoenen bewijsstukken weten we veel van wat er zich heeft afgespeeld. Maar niet iedereen is hierdoor overtuigd. Er zijn mensen die de Holocaust verwerpen en beweren dat dit nooit is gebeurd. Dit gaat vooral om het aantal doden, de intentie van het naziregime en de wijze waarop de slachtoffers om het leven zijn gekomen. Deze mensen vinden dat de bewijzen sterk zijn overdreven, want 'de overwinnaar schrijft de geschiedenis'. Met andere woorden: het zou dus wel zijn meegevallen.


Maria Magdalena en Jezus - hebben een kind

Het was de film van de eeuw en het hele christendom werd op zijn kop gezet: Maria Magdalena en Jezus zouden een kind hebben gekregen. In de verfilming van Dan Browns The Da Vinci Code werd er flink op deze theorie losgegaan. Alles werd uit de kast gehaald om dit gegeven te bewijzen.

Vele christenen werden aan het twijfelen gebracht en fans van de film sloegen op hol in de Franse hoofdstad Parijs om net als de hoofdpersoon in de film op zoek te gaan naar bewijs. Dat werd niet gevonden, maar sommige mensen zijn er heilig van overtuigd dat Jezus een kind zou hebben. En dat betekent dat er een bloedlijn is en de achter-, achter-, achter-, achter-, achterkleindochter of zoon hier ergens op aarde rondloopt.

Dode beroemdheden - leven incognito

Wat hebben Elvis Presley, Michael Jackson en Tupac met elkaar gemeen? Ze zijn beroemd en leven nog. Ja, je leest het goed. Als we hun fans mogen geloven, hebben ze zichzelf ergens teruggetrokken en leiden ze een nieuw, volkomen teruggetrokken bestaan. En hun dood? Die zou in scène zijn gezet. De reden zou zijn dat ze het sterrendom niet meer aankonden en genoeg hadden van de spotlights. 

Diana's dood - geen ongeluk

Het leven van 's werelds meest geliefde prinses was geen Disney-sprookje. Nee, de Engelse prinses Diana was ontzettend geliefd bij het volk en de rest van de wereld. Helaas werd ze daarom ook behoorlijk gehaat door de überschoonmoeder der schoonmoeders: Queen Elizabeth II. Haar scheiding met prins Charles maakte de relatie met haar schoonmoeder er niet beter op en na haar affaire met een andere man te hebben bekend, was de maat voor Queen Lizzie vol. Haar dood zou door haar zijn gepland. In de ogen van het koningshuis was ze een schande voor de familie en uit pure schaamte wilde de koningin de koninklijke naam op deze manier hooghouden. 

Van welke complottheorie had jij nog nooit gehoord? Welke theorie zou volgens jou weleens waar kunnen zijn?