Ooglaseren: wie durft?

Sport & gezondheid door Renee

Vroeger zat er niks anders op dan te accepteren dat je je hele leven slecht zou zien. Tegenwoordig zijn er verschillende technieken die het zicht kunnen verbeteren. Een van die technieken is het laseren van ogen. En van deze techniek wordt momenteel massaal gebruik gemaakt!

Er bestaat nog de angst dat er in de loop van de jaren complicaties zouden kunnen ontstaan, of dat je zicht weer zou verslechteren. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat op de lange termijn mensen ook nog steeds profijt hebben van hun operatie. Turkse en Spaanse onderzoekers hebben 118 mensen die in 1990 hun ogen hebben laten laseren met de Lasik-methode tien jaar lang in de gaten gehouden en er is geen gevaar opgetreden. Hun zicht is niet slechter geworden en er hebben zich geen andere medische problemen voorgedaan. In 2 procent van de gevallen 'mislukt' de operatie. Dat wil niet gelijk zeggen dat je blind bent, maar dat het bijv. toch niet gelukt is je zicht te herstellen.
Met zulke vooruitzichten ga je een stuk geruster een ooglaserbehandeling tegemoet. Maar het blijft een operatie... dus, zoals elke dokter zou zeggen, kleven er toch gevaren aan. Het zal nooit 100% veilig zijn. Hoe gaat zo'n ooglaserbehandeling nou precies in zijn werk?

Vooronderzoek
Er zullen eerst verschillende metingen en testen worden gedaan om te zien of jij geschikt bent voor een laserbehandeling en zo ja, welke methode dan het meest geschikt is om voor jouw ogen te gebruiken. De meest gebruikte methodes zijn lasik, lasek en wavefront.

Lasik
De vorm van het hoornvlies wordt door een laserstraal veranderd en het beeld wordt daardoor scherper op het netvlies geprojecteerd. Eerst wordt het bovenste laagje van het hoornvlies losgemaakt en omgeklapt. Het hieronder liggende hoornvliesweefsel wordt vervolgens met de laser behandeld. Een kleine hoeveelheid van dit weefsel verdampt. Na de laserbehandeling wordt het 'flapje' weer terug geplaatst. Vaak heeft de patiënt de volgende dag al goed zicht.

Lasek
Het epitheel (de bovenste cellaag van het hoornvlies) wordt losgemaakt met alcohol. Daarna wordt met de excimer-laser de gewenste afwijking weggelaserd op het hoornvlies. Na de behandeling wordt de fijne laag epitheelcellen teruggeplaatst. Hierna dekt men het hoornvlies tijdelijk ter bescherming met een zachte contactlens af. De resultaten voor het zicht zijn vergelijkbaar met die van Lasik. Het bereiken van het beoogde eindresultaat duurt echter iets langer. Van een volledig herstel is slechts na enkele weken sprake.

Wavefront
Met Wavefront (ook wel de Zyoptix-technologie) worden refractieafwijkingen nog nauwkeuriger gecorrigeerd, doordat er hier sprake is van een persoonsgebonden laserbehandeling. Met deze behandeling is het mogelijk om beter te zien dan je met bril en/of contactlenzen zult zien. De Wavefront-methode is mogelijk voor personen met een bijziendheid tot -12 dioptrieën, verziendheid tot 5 dioptrieën en cilinderafwijking tot 5 dioptrieën. Hoewel de Wavefront-behandeling voornamelijk wordt uitgevoerd als aanvulling op de Lasik- of de Lasek-methode, is het ook een goede oplossing als je te wijde pupillen in het donker hebt of als je last hebt van nachtblindheid.

De prijs
De prijzen verschillen heel erg. Dat ligt aan de sterkte van je ogen (hoe slechter ze zijn, hoe duurder het is), aan de soort behandeling die je wilt en elke kliniek hanteert natuurlijk zijn eigen prijzen. Enkele grote en goed aangeschreven klinieken zijn Optical Express, VisionClinics en Care Vision. Ga altijd goed op onderzoek uit en laat je ogen niet zomaar bij een onbekende kliniek behandelen, omdat het daar zo goedkoop is. Het zijn je ogen en je hebt er maar twee van.

Klinkt dit verhaal je nog steeds allemaal veel te eng in de oren, dan moet je het lekker bij je lenzen en/of een bril houden. Daar is natuurlijk ook niets mis mee. Alleen droomt iedereen met slecht zicht ervan om op een ochtend wakker te worden en gewoon de cijfertjes op je wekker te kunnen lezen. Maar misschien moeten degenen die het te scary vinden, het gewoon maar bij dromen laten...