Make-up cursus deel 2: de ogen

Make-up door Jet

Kleur oogschaduw
De juiste kleur oogschaduw kan de kleur van jouw ogen accentueren. Het vinden van de juiste kleur kan het moeilijkste deel van de make-upaankoop zijn. Door het enorme aanbod van kleuren waarin elk product tegenwoordig verkrijgbaar is, kun je door de bomen het bos niet meer zien. Daarom geven we jou een kleuradvies. Let op: deze kleuradviezen zijn algemene richtlijnen. Verder is het ook een kwestie van smaak en is het nog maar de vraag of je je bij deze tinten ook lekker voelt. Gewoon uitproberen en experimenteren dus!

Voor blauwe ogen
Omdat blauw een koele kleur is, kun je daartegenover warme kleuren (bruintinten) gebruiken om het blauw te accentueren. Ook mooi; taupe, grijs, lila en groen.
 
Voor groene ogen
Groene ogen lijken groener door warme tinten. Denk aan bruin en bordeuaxrood. Denk ook eens aan helder paars of goud(super hip).
 
Voor bruine ogen
Bruine ogen lijken bruiner met koele tinten zoals blauw en violet. Maar ook bruine tinten kunnen prima, al lijken ze met bruine, warme tinten niet bruiner. Ook erg mooi; brons en goud, gecombineerd met bruine tinten.

Smokey eyes
Smokey eyes; zwoele, donker opgemaakte ogen, erg sexy en hot! Ideaal voor een avondje stappen! Iedereen heeft het erover, maar hoe maak je het nu eigenlijk?

Eyeliner/oogpotlood
Met een eyeliner of oogpotlood kun je een lijntje trekken langs de wimperrand. Een donkere kleur eyeliner (zwart of donderbruin) geeft de wimpers een voller en zwoele oogopslag. Met een eyeliner is het wel wat moeilijker om een mooie strakke lijn te trekken. Het vereist wat ervaring en een stille hand. Met een oogpotlood is het wat makkelijker en kun je ook heel goed een strakke lijn trekken en eventueel ook vervagen.
Neem een zelfverzekerde houding aan (kin omhoog) en teken kleine, korte 'schetsjes' die je met elkaar verbindt, van buiten naar binnen. Trek liever niet je oogleden strak, ten eerste is dat niet goed voor de oogleden, die zijn erg dun, maar zodra je een lijntje hebt getekend en je ooglid weer los laat, loop je risico op een ongelijkmatig kartellijntje.

Mascara
Mascara's zijn er in allerlei soorten en kleuren. Een beetje mascara doet al wonderen. Volle, lange wimpers geven die vrouwelijke oogopslag. Breng een mascara 'zigzaggend' aan, om zo te voorkomen dat de wimpers aan elkaar blijven plakken. Een tweede laagje zorgt voor een nog voller resultaat. Gebruik niet te veel mascara op de onderwimpers. Zeker niet als je een vermoeide oogopslag hebt. Om het helemaal af te maken kun je ook nog een wimperkruller gebruiken.

Wenkbrauwen
Wenkbrauwen bepalen maar liefst 80 procent van je gezichtsuitdrukking. Wenkbrauwen kunnen een gezicht maken, maar ook bréken. Bij de oogmake-up denken de meeste mensen niet aan wenkbrauwmake-up. Terwijl dat juist minstens zo bepalend is. Mooie verzorgde wenkbrauwen maken het geheel af.
Kam eerst je wenkbrauwen in vorm met een speciaal borsteltje. Epileer de overtollige haartjes net onder de wenkbrauw weg. Hoe kun je zien waar je wenkbrauw moet beginnen en eindigen? Leg een potlood vanaf de neusvleugel recht naar boven. Waar de potlood langs komt daar beginnen de wenkbrauwen voor het mooiste resultaat. Vallen er wat haartjes daarbuiten dan kun je die weg epileren. Hetzelfde doe je vanaf de neusvleugel naar de buitenste ooghoeken, daar waar het potlood langsgaat, is de plek om de wenkbrauw te stoppen en kun je eventueel bijtekenen, kleuren of juist epileren. Als je ze wil bijtekenen gebruik dan een wenkbrauwpotlood of wenkbrauwpoeder.

Hulp nodig? Op youtube zijn veel van dit soort filmpjes te vinden!

Deze make-up cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de website Make Me Over en is ontwikkeld door schrijfster Yvonne van der Wal. Kijk voor meer make-up tips op www.makemeover.org.

Geschreven door Jet