Nee hè... alweer een snotneus!

Sport & gezondheid door Renee

Lekker zoenen: Je ontwijkt iedereen die ook maar een beetje met zijn mond bij je in de buurt komt, maar dat is nergens voor nodig. Je kunt gerust een kusje uitdelen! Kijk daarentegen wel uit voor handen, want daar schijnen de meeste virussen zich te verstoppen!

Ik heb kou gevat: Verkoudheid en griep worden niet veroorzaakt door kou, maar door virussen. Hoe lager de weerstand hoe groter de kans op besmetting. De kou in gaan is juist wel goed, omdat virussen daarin minder lang kunnen leven.

Hand voor je mond!: Virussen verspreiden zich namelijk door de lucht en zo raakt iemand besmet. Maar dan zit het virus dus op je hand... wassen dus! Een flesje desinfectie handgel zou een goede uitkomst bieden als je net je hand vol hebt geniest in de bus en je je handen nergens kunt wassen.

Fijn, ik heb koorts: Dat betekent namelijk dat je lichaam aan het vechten is tegen ziekteverwekkers en dat is een goed teken. Onderdruk het dus niet! Ligt je temperatuur echter boven de 39 graden en is dit al een aantal dagen zo, raadpleeg dan je huisarts. Zorg wel dat je veel drinkt, omdat je anders kans loopt op uitdroging.

Neus ophalen: Door je neus te snuiten oefen je druk uit en pers je het slijm in diverse holtes, waardoor je het risico loopt op voorhoofdsholte-, bijholte- of soms oorontsteking. Door je neus op te halen, zuig je dat slijm juist weg uit je hoofdholte en kan het zich niet gaan vermenigvuldigen in je neusslijmvlies. Het klinkt misschien een beetje vies, maar bij deze mag dat dus gewoon!

Neusdruppels: Dat je weer vrij kan ademen na neusdruppels wordt veroorzaakt door het stofje Xylometazoline. Het nadeel hiervan is alleen dat als je het te lang gebruikt, je neusslijmvlies op gaat zwellen zodra dit stofje is uitgewerkt. Dan denk je dus dat je het weer nodig hebt en raak je verslaafd. Gebruik je neusdruppels/-spray liever niet langer dan zeven dagen. Boven een stoombadje hangen met een paar druppels kamille helpt ook goed om de luchtwegen te openen.

Antibiotica slikken: Dit heeft geen zin, want antibiotica is voor bacteriële infecties, terwijl griep en verkoudheid door virussen worden verspreid. Voor een bacteriële infectie als longonsteking is dit dus wel nodig.

Griepvaccin: Hiermee ben je bestand tegen 80% van de griepvirussen die actief zijn. Alleen ontstaan er elk jaar weer nieuwe waar het vaccin dan niet tegen geweerd is. Je bent dus niet gegarandeerd een hele winter griepvrij, maar de kans is wel groter. Ook verloopt de griep na het vaccin minder heftig als je toch besmet bent geraakt.

Hoe verbeter je je weerstand?

  • Door lichaamsbeweging krijg je een betere conditie wat zorgt voor een hogere weerstand.
  • Rust voldoende. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich het beste.
  • Stress en depressie zorgen voor een slecht immuunsysteem, so relax!
  • Groenten en fruit mogen nooit ontbreken en al helemaal niet deze tijd van het jaar.
  • Drink voldoende, want dan worden afvalstoffen het beste afgevoerd.
  • Zorg voor een goede hygiëne... ontloop de douche dus niet!
  • Een bezoekje aan de sauna zorgt, door de temperatuurwisselingen die je lichaam ondergaat, ook dat je weerstand omhoog gaat.
  • En sluit jezelf 's winters niet binnen op. Frisse buitenlucht doet wonderen!


Probeer deze regels zo goed mogelijk na te streven en misschien lukt het je om deze winter griepvrij te blijven!