Sinterklaas-surprise-stress!

De maatschappij door Joelle

Knapzak
Houdt de ontvanger van je surprise van reizen, natuur, picknicken of wandelen? Dan maak je heel eenvoudig een knapzak. Ga naar het park of het bos en zoek een mooie stok zonder al te veel zijtakken. Zoek of koop vervolgens één of meer theedoeken, naai deze zonodig aan elkaar, stop de cadeautjes erin (gebruik eventueel nog wat proppen papier om de knapzak een mooie vorm te geven) en knoop deze om de stok. Heb je meer tijd, dan kun je de cadeautjes nog verpakken als landkaart, verrekijker of zaklamp.

Overhemd
Is degene voor wie je je surprise maakt altijd netjes gekleed, of zou hij zich wel eens wat beter mogen kleden? Binnen enkele minuten maak je een overhemd. Hoe je dat doet, zie je op dit filmpje...

Voeg eventueel nog een corsage toe - of een rode roos voor iemand die veel date. Heb je een vrouw, dan kun je er natuurlijk ook een damesblouse van maken. Het overhemd is vooral geschikt voor platte, niet al te grote cadeaus, zoals dvd's of een cadeaubon. Is je cadeautje te groot voor het overhemd, dan kun je ook een briefje met de vindplaats van het cadeautje in het borstzakje schuiven.

Kokerdieren
Een huisdier of lievelingsdier namaken is helemaal niet zo moeilijk. Download gewoon één van de bouwplaten op deze site, trek ze over op stevig gekleurd papier, vouwen, plakken en klaar ben je. Met een beetje fantasie maak je ook heel eenvoudig een dier van een koker, bijvoorbeeld van een drankfles of een Pringlesbus, bijvoorbeeld een konijn. Rol een gekleurd vel papier om de koker. Vervolgens knip je uit stevig papier of karton twee voetjes en plak je deze aan de onderkant van de koker vast. Teken nu op een brede strook wit papier het gezicht van het konijn en plak de strook aan de bovenkant van de koker over het gekleurde papier. Knip twee konijnenoren uit stevig papier of karton (vergeet niet een lipje voor het vastplakken) en plak deze op de deksel van de koker. Om het konijn een extra Sinterklaastintje te geven kun je van rood papier een mijtertje vouwen, waar je twee gaten in knipt voor de konijnenoren. Beplak de mijter met twee gele strookjes papier en klaar is je Sinterklaaskonijn!

Wijnfles
Houdt degene die je getrokken hebt wel van een drankje of is het altijd erg gezellig met hem of haar? Een wijnfles van kaarsvet ziet er heel mooi uit en heb je zo gemaakt! Neem een aantal theelichtjes, haal het kaarsvet eruit laat dit au bain marie smelten. Voor een mooi gekleurde fles laat je een stuk wasco meesmelten. Giet het geheel in een wijnfles, doe er een touwtje in als lont, wacht tot het stolt en sla dan voorzichtig de wijnfles om het gestolde kaarsvet kapot. Ontwerp een etiket, print het uit en plak het op je kaarsvetfles. Op het etiket kun je de vindplaats van het cadeautje schrijven. Je kunt kleine cadeaus ook in zilverfolie in de fles zelf doen, maar deze zijn er wel lastig uit te halen.

Bordspel
Ken je de persoon voor wie je de surprise maakt goed of heeft degene die je getrokken hebt een enerverend jaar achter de rug? Maak dan een bordspel! Een spel als Ganzenbord of Levensweg is het makkelijkste, maar als je meer tijd hebt kun je natuurlijk ook aan de slag gaan met pionnen, dobbelstenen, vragenkaartjes (Triviant), huisjes (Monopoly, Kolonisten van Catan), enzovoort. Neem een groot stuk karton en beplak dit met goed beschrijfbaar kaft- of cadeaupapier. Vervolgens knip je uit gekleurd papier de speelvelden en plak je ze op het bord. Teken en schrijf op het speelbord en de speelvelden gebeurtenissen uit het afgelopen jaar of plak ze vol met recente foto's. Heb je een aantal kleine cadeautjes gekocht? Verwerk ze in het speelbord door ze in te pakken als objecten die een rol spelen in het leven van die persoon. Een vierkant pakje wordt een huisje, een boek wordt een voetbal- of hockeyveld, een dvd (zo in pakken dat je het doosje kunt openen) wordt een laptop, enzovoort. Op het laatste speelveld plak je het cadeau, of schrijf je waar hij/zij deze kan vinden.

Fijne Sinterklaas!