Sinterklaas is jarig!

Eten door Redactie Ze.nl

Bij de Sinterklaasavonden staan snoepgoed, chocolade en speculaas centraal. Wat is er nou gezelliger dan heerlijk met z'n allen eten en elkaar cadeaus geven?

Als het om kilocalorieën gaat zijn deze avonden helaas wat minder leuk. Eén zo'n avondje is niet zo erg, maar aangezien het snoepgoed alweer tijden in de supermarkt ligt, eten mensen het toch vaak de hele maand november al. Ook is er de hele maand december natuurlijk nog veel over. De chocoladeletters zijn nog niet op en ook de pepernoten- en taaitaaivoorraad is er nog niet doorheen.

Het beste kun je het eten van deze Sinterklaas-lekkernijen dus zo lang mogelijk uitstellen. Als je dit niet doet, zul je het zeker merken aan je gewicht. Ook voel je je vaak opgeblazen en heb je achteraf een schuldgevoel omdat je zo veel gegeten hebt. Daarom hier een aantal tips om beter om te gaan met die overheerlijke pepernoten, amandelstaven, speculazen en chocolade!

  • Haal voor de avond dat je Sinterklaas viert een aantal dingen in huis die je echt lekker vindt. Probeer goed te bedenken hoeveel je nodig hebt en koop niet overdreven veel.
  • Laat het in de kast liggen totdat je het werkelijk gaat eten en eet niet stiekem overal al een beetje van.
  • Geniet van iedere hap die je neemt, proef goed en stop met eten als het minder lekker wordt. Door eten en jezelf volproppen heeft geen zin.
  • Eet op de dagen dat je Sinterklaas viert gewoon 3 hoofdmaaltijden en zorg ervoor dat je niet uitgehongerd aan gaat vallen op de Sinterklaas-lekkernijen.
  • Houd de dag na het feest een soort balansdag. Eet dan drie hoofdmaaltijden. Neem een iets kleinere portie dan normaal en kies als tussendoortjes alleen voor fruit.
  • Heb je veel lekkers over? Snijd je chocoladeletters in stukjes en neem dit en de rest van de lekkernijen die over zijn na 5 december mee naar je werk om uit te delen. Je kunt er dan zelf nog best een beetje van eten, maar de rest delen met collega's.
  • Wil niemand het overige snoepgoed mee naar huis nemen en hebben je collega's er ook geen zin meer in? Gooi het dan weg! Dit is ontzettend zonde, maar alles is beter dan dat je het zelf op gaat eten toch?

    Om nog even duidelijk te maken dat het echt van belang is om erop te letten, hier een lijstje met een overzicht van de heerlijkste Sinterklaassnacks en het aantal kilocalorieën dat ze bevatten.

Kcal per 100 gram

Mandarijn, 40 kcal
Taai-taai, 275 kcal
Spekken, 324 kcal
Schuimpjes/Guimauve, 380 kcal
Nic-Nac, 402 kcal
Gevulde speculaas, 446 kcal
Chocolade centjes, 450 kcal
Marsepein, 456 kcal
Pepernoten, 489 kcal
Kruidnoten, 500 kcal
Speculaas, 501 kcal
Amandelstaaf, 512 kcal
Chocoladeletter puur, 520 kcal
Chocoladeletter wit, 537 kcal
Chocoladeletter melk, 555 kcal
Banketstaaf, 720 kcal

Geniet van alle gezelligheid en mooie cadeaus!

Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij, voedingsdeskundige van www.valtaf.nl.