Kookboek: De zilveren lepel

Eten door Rianne_S

Milanese risotto, Siciliaanse kabeljauw en kalkoenborst met amandelen. Dat zijn nog maar 3 van de 2.000 recepten die dit 1263 pagina's tellende kookboek bevat. Ik kreeg de bijbel van de authentieke Italiaanse keuken afgelopen zomer voor mijn verjaardag en heb er sindsdien nog geen enkel gerecht uit gemaakt wat niet ontzettend lekker was! Authentiekere recepten dan dit kan je in geen enkel Italiaans kookboek vinden. Elk Italiaans meisje dat gaat trouwen krijgt van di mama De zilveren lepel oftewel Il cucchiaio d'argento cadeau om haar man de heerlijkste gerechten voor te kunnen schotelen. Elke Italiaan leert met het boek koken en het is dan ook al meer dan vijftig jaar het meest verkochte kookboek in Italië. En niet alleen 'gewone mensen' zweren bij deze kookbijbel, ook chef-koks zijn lovend. Gordon Ramsay: "De zilveren lepel is een fantastische encyclopedie van de Italiaanse keuken - even volledig als inspirerend."

De Nederlandse vertaling is een beetje aangepast omdat bepaalde ingrediënten hier nu eenmaal niet te verkrijgen zijn. Ondanks dat het boek 2.000 recepten bevat, is het toch heel overzichtelijk. Achter in het boek vind je namelijk een register met alle ingrediënten en de pagina's waarop recepten met die ingrediënten te vinden zijn. Daarnaast is het boek opgedeeld in hoofdstukken als antipasti, groenten, pasta's, vlees en desserts en gebak (120 pagina's aan toetjes!). Het bijzondere aan De zilveren lepel is dat alles erin beschreven wordt, dus ook hoe je zelf ijs, deeg en bouillon maakt. Ook worden alle minder bekende kooktermen, ingrediënten en gerechten uitgelegd. Het boek had niet completer kunnen zijn. Het mooie is dat de meeste recepten heel gemakkelijk te volgen zijn en altijd goed uitpakken dankzij de pure ingrediënten. Iedereen kan iets lekkers op tafel zetten met behulp van dit boek.

De echte kookfanaten onder ons kunnen helemaal los gaan op de recepten voor sauzen, bouillons en homemade pasta. Wil je echt alles uit de kast halen voor een speciaal diner, dan kan je je aan één van de heuse chefmenu's wagen. Maar liefst 23 van de beste Italiaanse chef-koks delen hun favoriete 4-gangen menu's in De zilveren lepel. Een voorbeeldje van chefs Mario en Felice Ottati:

  • Canneloni van kreeft, aardappel en pancetta in een kerstomatensausje
  • Tarbot en octopus op lauwe kropsla met ansjovisboter
  • Zachtgegaarde kalfsoester met sint-jacobsschelp en parmezaankoekje
  • En als toetje: chocoladetaartje met bloedsinaasappel


Voorheen wist ik niet wat pancetta (Italiaans spek) was. Ook polenta (alternatief voor pasta gemaakt van maïs) en frittata (een soort omelet) zeiden me niets. Maar De zilveren lepel legt dit allemaal haarfijn uit en zorgt ervoor dat je alle geheimen van de Italiaanse keuken te weten komt.

Met De zilveren lepel in huis hoef je nooit meer na te denken wat je vanavond weer moet eten, want elk recept is om te smullen!

Loopt het water je in de mond en kan je niet wachten tot Sinterklaas of Kerst? Het kost 45 euro, maar dan heb je wel een kookboek waar je je hele leven van kan genieten.

De zilveren lepel
ISBN: 9047501128
Prijs: 45,00
Uitgeverij: Unieboek