Schitterend Suriname

Reizen door Marieke_B

Op zo'n 8 à 9 uur vliegen van Schiphol land je op vliegveld JAP bij Zanderij. Bij het verlaten van het vliegtuig grijpt de warmte je al bij de keel. Wen er maar vast aan, want in dit land is het tropisch warm! Tenminste, als je het juiste seizoen hebt gekozen. Van begin februari tot eind april en half augustus tot begin december is Suriname echt warm, de overige maanden is het letterlijk 'regentijd'. En stortregenen kan het daar, met bakken tegelijk!

Natuur
Suriname ligt in de tropen. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud vol zeldzame en zelfs onontdekte flora en fauna. Het grootste deel van Suriname is dan ook onbewoond. Voor toeristen geeft de jungle en het opkomende toerisme prachtige mogelijkheden voor een avontuurlijke tour door de binnenlanden. Suriname heeft 13 natuurreservaten en 1 natuurpark.
Paramaribo en de inwoners
Het land draait eigenlijk om zijn hoofdstad: Paramaribo. Het district rondom de stad is het kleinste, maar tegelijkertijd ook het dichtstbevolkte: de helft van de bewoners van Suriname woont in Paramaribo.

De Surinaamse bevolking is een mix van allerlei culturen en de daarbij behorende geloofsovertuigingen. Zo vind je er Hindoestanen, Creolen, Marrons, Javanen, Indianen, Chinezen, Brazilianen en blanken. Dit brengt heerlijke voordelen met zich mee, zoals de totaal verschillende keukens en dus heel divers overheerlijk eten! Surinamers zijn ontzettend gastvrij en zullen alles doen om je verblijf in hun land zo prettig mogelijk te maken.

Taal
Ondanks dat je in Zuid-Amerika zit, kun je gewoon lekker je eigen taal blijven spreken. De officiële taal is namelijk Nederlands! Het spreken en verstaan van Engels gaat de Surinamers ook erg goed af. Onderling spreken de inwoners veel verschillende dialecten van Indiaanse en Afro-Surinaamse talen.

Geld
In Suriname betaalt men met Surinaamse dollars (SRD): één euro is ongeveer gelijk aan vier SRD. In de praktijk blijkt dat in grote winkels ook euro's of US dollars worden geaccepteerd. Het leven in Suriname is vergeleken met Nederlandse standaarden erg goedkoop. Dit komt ook omdat de lonen in Suriname voor onze begrippen erg laag liggen. Nu het toerisme echter in opkomst is, groeien de prijzen helaas ook weer mee.

Vervoer
In en om Paramaribo rijden stadsbusjes, ook wel 'soulbussen' genoemd. Een taxi is goedkoop, maar let op: veel taxi's hebben geen herkenbaar taxibord op hun auto en geen meter binnenin. Raadzaam is om vooraf een prijs af te spreken met de chauffeur. Schrik niet als je in een auto of bus stapt: in Suriname rijden ze aan de linkerkant van de weg! Dit is overgebleven uit de tijd dat Suriname een Engelse kolonie was. Je kunt natuurlijk ook zelf een auto huren, maar dit is alleen raadzaam voor zeer bekwame bestuurders: de Suri's rijden namelijk als gekken!

Lekker eten
De Surinaamse keuken heeft een aantal fantastische gerechten, die je op straat of in een hippe tent eet. Als je van lekker eten houdt, kun je in Paramaribo je lol op. Er zijn veel plekken waar je op straat naar hartenlust lokale gerechten als Roti en Moksie Metie (gemengd vlees) kunt proeven, want het kost je bijna niks. Ook zijn er een aantal restaurants waar je voor iets meer geld, in gepaste stijl kan genieten van de verschillende Surinaamse keukens.

Schaafijs
Schaafijs is typisch Surinaams. Overal op straat vind je kraampjes die het verkopen. Om deze drank te bereiden, wordt ijs van een groot ijsbok afgeschaafd en in een beker geserveerd. Vervolgens wordt hieraan een Surinaamse siroop naar smaak toegevoegd: Kola, Orgeade, Markoeza, Gember, Su Su/Dawet of Tamarinde. Lekker verfrissend op de warme dagen!

Must-see's en must-do's
Suriname is een ontzettend veelzijdig land, bijna iedereen kan zich er vermaken. Daarom hieronder wat suggesties voor een topvakantie.

Citytour
In de hoofdstad van Suriname staan nog vele houten historische gebouwen. Als je door de stad loopt, zie je de diverse bouwstijlen en tevens de grootste, oudste en hoogste houten kerk van het Caribische gebied. Via een bezoek aan de centrale markt, waar verse groente en fruit wordt verkocht, eindigt de tocht met een bezoek aan het Fort Zeelandia aan de Surinamerivier. Het is super om daarna nog in tuktuks door de stad te crossen met een enthousiaste gids die je alles over de stad vertelt!

Centrale markt
Ben je in Paramaribo, dan moet je (zoals hierboven al gezegd) zeker een keer een bezoek hebben gebracht aan de centrale markt. De markt is twee verdiepingen hoog en in het overdekte gedeelte kun je vooral veel lekker Surinaams eten kopen. Buiten tref je kraampjes waar men groente en fruit aanbiedt. Het grote aanbod komt door de grote verscheidenheid in afkomst van de Surinamers. Je ziet hier dan ook veel Afrikaanse en Javaanse invloeden.

Brownsberg
Op ongeveer 130 km ten zuiden van Paramaribo ligt het Brownsberg Natuurpark van ongeveer 8.400 hectare groot. Een prachtige tour, die te voet door het natuurpark gaat, voert je langs de Leo-waterval en de Irene-waterval voor een natuurlijke douche en helder drinkwater. Het bos kent verschillende boom- en diersoorten. Het is zeer bijzonder om te wandelen door tropisch regenwoud terwijl je om je heen in de verte de apen hoort brullen. Als je héél veel geluk hebt, zie je ze van boom tot boom slingeren.

Colakreek
Vlakbij vliegveld Zanderij ligt Colakreek, het bekendste recreatiegebied van Suriname. Het dankt zijn naam aan de cola-bruine kleur van het water. Het water is schoon, maar heeft deze kleur door zogeheten humuszuren. Grappig is dat veel Surinamers gewend zijn aan deze bruine kleur en juist het blauwe heldere water van de Caribische zee schuwen, omdat ze daar de vissen te goed zien! Colakreek is een heerlijke plek om verkoeling te zoeken.

Palmentuin
Sinds het begin van de 20e eeuw is de oude Palmentuin, geleden in de stad Paramaribo, geopend voor het grote publiek. De tuin vol, hoe logisch, grote palmbomen ligt achter het presidentieel paleis. Vroeger hoorde deze tuin nog bij het paleis en werd hij vooral gebruikt voor romantische wandelingen of geheime afspraakjes. Vanwege de criminaliteit kun je de tuin 's avonds beter mijden...

White Beach
Op zo'n drie kwartier rijden van Paramaribo ligt het mooie resort White Beach aan de Surinamerivier. Je vindt hier een prachtig kunstmatig opgespoten strand en superleuke hutjes die je af kunt huren. Heerlijk om daar je hangmat in op te hangen en vooral fijn te luieren! Eten en drinken kun je zelf meenemen, maar er is ook een prima restaurant. Het zwemwater is schoon en om je te beschermen tegen Piranha's (!) is een stuk water afgeschermd met netten. Veiligheid staat voorop! TIP: Reserveer de hutjes van tevoren al telefonisch, anders zijn ze vol!

Palumeu
Ben je voor langere tijd in het land, onderneem dan een trip naar Palumeu, in de binnenlanden van Suriname. Palumeu ligt aan het begin van de Tapanahony-rivier, waar de Palumeu- en Boven-Tapanahonyrivier samenkomen, op zo'n 270 kilometer van Paramaribo. Op deze plek staan zes hutten die in geheel traditionele stijl zijn gebouwd. Elke hut heeft twee aparte kamers onder een dak. Vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht over de rivier en je hebt je eigen douche en toilet.

Palumeu ligt verscholen in het ongerepte regenwoud in een van de meest zuidelijkst bereikbare plekken van Suriname. In het dorp Palumeu wonen ongeveer 200 indianen. Er zijn twee verschillende stammen, de Trio's en Wajana's. Ondanks verschil in taal, leven de stammen gebroederlijk samen. Het dorp is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme geworden. Daarom zijn er veel mensen van het dorp werkzaam op het oord. Ook tijdens een bezoek aan het dorp word je door de lokale bewoners rondgeleid.

In en om Palumeu kun je diverse excursies, activiteiten en tripjes ondernemen. Meestal duurt de gehele Palumeu-reis zo'n 4 of 5 dagen. Zeer zeker een aanrader!!

Uitgaansleven
Paramaribo kent een hip uitgaansleven met volop trendy hotspots, maar ook traditionele gezellige pubs. Paramaribo staat bekend om haar swingende nachtleven. Het begint zo rond elven en gaat door tot in de kleine uurtjes. Doordeweeks is er niet zoveel te beleven, maar in het weekend barst het helemaal los. Nederlandse studenten en toeristen zijn voornamelijk te vinden in Café 't Vat, waar je lekker westers eten en goede cocktails kunt krijgen voor weinig geld.

Bekende Surinamers
Suriname heeft ook veel bekende mensen voortgebracht. Denk onder andere aan voetballers Romeo Castelen, Clarence Seedorf en Edgar Davids! Verder hebben ook presentatrice Sylvana Simons, sportpresentator Humberto Tan, de jongens van de band Re-play, oud-athlete Nelli Cooman en zangeres Ruth Jacott Surinaamse roots.

Suriname is prachtig, geweldig, heerlijk en schitterend. Echt een aanrader en dus zeker het overwegen waard als je van plan bent om een verre reis te boeken!