Ontdek de Duitse en Deense waddeneilanden!

Reizen door Redactie Ze.nl

Er is een grote kans dat je weleens op een van de Nederlandse Waddeneilanden bent geweest, maar geldt dat ook voor het Duitse of het Deense waddengebied? Het Duitse waddengebied loopt van Borkum in het zuidwesten van Duitsland tot Sylt in het noordoosten. Net als de Nederlandse eilanden hebben ook de Duitse en de Deense eilanden ieder hun eigen charme. Ben je benieuwd naar wat de Duitse en Deense wadden te bieden hebben? Lees dan snel verder.

De Oost-Friese

De Oost-Friese eilanden zijn Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge en onderdeel van de Duitse Waddeneilanden. In het noorden van Duitsland vind je de eilanden Sylt, Föhr, Amrum, Pellworm en Nordstrand. Deze eilanden bieden een combinatie van natuurlijke schoonheid en een ontspannen sfeer. Ieder eiland heeft zijn eigen unieke kenmerken en zijn eigen karakter. De Duitse eilanden hebben in tegenstelling tot de Nederlandse eilanden bijna geen polders, maar bestaan vooral uit duinen en zandplaten.

Borkum

Borkum is het eerste eiland dat je tegenkomt als je richting de Duitse eilanden gaat. Het is het grootste eiland van de Oost-Friese eilanden. Het eiland is met een veerboot vanuit Emden of vanuit de Eemshaven in Groningen te bereiken. Borkum staat bekend om zijn gevarieerde natuurlijke landschap, waaronder duinen, stranden, uitgestrekte kwelders en bossen. Het eiland heeft ook een breed scala aan planten- en diersoorten, waaronder zeldzame vogels die in de duinen nestelen.

Borkum-stad

De belangrijkste plaats op het eiland is Borkum-stad, een charmante badplaats met een levendige sfeer. Hier vind je een scala aan restaurants, cafés, winkels en accommodaties. Het stadje heeft ook historische gebouwen en bezienswaardigheden, waaronder een vuurtoren die kan worden beklommen voor een panoramisch uitzicht over het eiland.

Wellness op Borkum

Borkum heeft een lange traditie als kuuroord en staat bekend om zijn wellnessfaciliteiten en gezondheidsprogramma’s. Het eiland biedt verschillende spa’s, thermale baden en therapeutische behandelingen die gericht zijn op ontspanning en welzijn.

Juist

Het volgende eiland dat je tegenkomt na Borkum is Juist. Het is een autovrij eiland, auto’s zijn er dus niet toegestaan. Hierdoor is Juist het perfecte eiland voor rustzoekers. Het hoofdvervoermiddel op Juist is de fiets, maar paardenkoetsen worden ook gebruikt als een traditionele manier van transport. Juist-stad is een mooi dorp met een typische Oost-Friese architectuur. Hier vind je smalle straatjes en gezellige cafés en restaurants. Het eiland heeft ook een historische vuurtoren die je kunt beklimmen.

Noord-Friese eilanden

Nog wat noordelijker vind je de Noord-Friese eilanden Sylt, Amrum, Föhr en Pellworm. Ook deze eilanden hebben ieder hun eigen charme.

Sylt

Sylt is het meest noordelijke eiland van Duitsland en trekt veel bezoekers vanwege zijn luxe resorts, prachtige duinen en brede stranden. Het staat bekend als een populaire vakantiebestemming voor zowel ontspanning als watersportactiviteiten, zoals surfen en zeilen.

Föhr

Föhr is het grootste eiland. Je vindt er charmante dorpjes, historische kerken en traditionele rieten huizen. Het eiland biedt verschillende recreatiemogelijkheden, zoals fietsen, wandelen en golfen.

Pellworm

Pellworm is een mooi groen eiland. Het staat bekend om zijn polders, dijken en windmolens. Houd je van vogels? Dan zit je goed op Pellworm. Je vindt hier een groot aantal trekvogels die het eiland bezoeken.

Amrum

Amrum is een rustig eiland met een prachtig duinlandschap en uitgestrekte zandstranden. Het eiland is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers.

De Deense waddeneilanden

Aan de Deense kant van de Waddenzee bevinden zich de Deense waddeneilanden Rømø, Fanø en Mandø. Deze eilanden worden gekenmerkt door hun uitgestrekte stranden, duinen en unieke flora en fauna.

Rømø

Ten westen van Zuid-Jutland vind je in Denemarken het eiland Rømø . Dit eiland staat bekend om zijn uitgestrekte zandstranden, natuurlijke landschap en diverse recreatiemogelijkheden. Rømø heeft een van de breedste stranden van Europa. In Denemarken is het mogelijk om met je auto het strand op te rijden, ook in Rømø is dat mogelijk.

Activiteiten op Rømø

Op Rømø hoef je niet stil te zitten. Er zijn veel recreatiemogelijkheden. Zo kun je golfen en paardrijden op het strand. Ook windsurfen, kitesurfen en zeilen behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast worden er diverse evenementen georganiseerd zoals een vliegerfestival en autosportevenementen.

Fanø

Het eiland Fanø heeft naast brede zandstranden uitgestrekte heidevelden en groene bossen. Het eiland is een populaire vakantiebestemming onder natuurliefhebbers en heeft veel wandel- en fietsroutes. Je vindt er ook veel verschillende vogelsoorten in het Nationaal Park Waddenzee. Dit park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mandø

Mandø is een bijzonder eiland, dat alleen bereikbaar is via een dijkweg die bij laag water toegankelijk is. Bij hoog water is het eiland afgesloten, dus het is belangrijk om de getijden in de gaten te houden bij het plannen van een bezoek aan Mandø. Het is een klein eiland met een oppervlakte van ongeveer 7 vierkante kilometer. Het heeft een kleine lokale bevolking en biedt een ongerepte en rustige omgeving. Het eiland is populair bij natuurliefhebbers en rustzoekers die willen ontsnappen aan de drukte van het vasteland.