Lange reis maken? Zo spaar je genoeg geld bij elkaar

Reizen door Chloe

Even een paar maanden weg en de wereld zien? Het klinkt als een droom, maar voor veel mensen is deze nog ver weg. Het kost nou eenmaal een behoorlijke bak met geld als je een lange reis wilt maken. Toch zijn er genoeg mensen die het wel lukt. En mocht jij je nou afvragen hoe ze dat doen hebben we goed nieuws, want wij gingen op onderzoek uit.

Motivatie

First things first. Als je dit wil gaan doen, dan moet je het ook echt graag willen. Je spaart natuurlijk niet zomaar duizenden euro's bij elkaar. Daarvoor moet er wel wat veranderen. Dat betekent dat je op bepaalde dingen ook zal moeten inleveren. Maar hey, als je hier echt van droomt, dan is het het allemaal waard.

Zet een doel

Goed, zomaar beginnen met sparen en zien waar het naartoe gaat, dat werkt natuurlijk niet. Het is dus belangrijk dat je een duidelijk doel voor jezelf maakt. Hoeveel wil je wanneer bij elkaar gespaard hebben? Wanneer je geen duidelijke datum voor jezelf vaststeld, dan zal het zo'n eindeloze spaarsessie worden en dat wil je natuurlijk niet. Bepaal dit dus goed voor jezelf, zodat je ook kan bepalen hoeveel geld je iedere maand opzij moet zetten.

Automatisch overboeken

Nu je weet hoeveel je iedere maand moet sparen om je doel te bereiken, ga je dit ook echt doen. Wegsparen wat er overblijft op je rekening aan het eind van de maand zal niet werken. Zie het geld wat je iedere maand weg moet sparen dus hetzelfde als je overige vaste lasten. Deze gaan vaak met een automatisch incasso van je rekening af. Stel dus bij je bank in dat dit bedrag ook iedere maand automatisch wordt overgemaakt naar een aparte spaarrekening. Zo kan je het niet meer uitgeven aan andere dingen.

Financiële meevallers

Spaar alle beetjes extra ook meteen weg. Denk dus niet, oh hier kan ik weer wat leuks van kopen, want dit zijn vaak geen noodzakelijke aankopen. Retourneer je iets? Stort het geld wat je terugkrijgt dan op je spaarrekening? Heb je aan het eind van de maand nog wat geld over? Zet het gelijk opzij. Ben je jarig en krijg je geld? Ook dit gaat direct naar je spaarrekening. Je zal al snel merken dat dit soort dingen het verschil maken.

Sparen bij je boodschappen

We weten allemaal dat we bij de bank tegenwoordig maar weinig rente krijgen. Het is dus slimmer om te kijken hoe je nog meer kan sparen. Bij veel supermarkten hebben ze ook een spaarprogramma. Bij de Albert Heijn zijn de koopzegels nog steeds een mega handige manier van sparen. Zo betaal je voor iedere euro 10 cent extra wat direct opzij gezet wordt. Bij 49 euro dat je gespaard hebt, krijg je er 3 euro bij. En met een premium account kan je zelfs 20 cent per euro wegsparen. Zo spaar je heel snel zonder dat je het echt door hebt.